На висшето ръководство на Въоръжените сили се пада честта и отговорността да развива съвременни отбранителни способности, да гарантира високо ниво на военна подготовка и съвместимост със съюзниците и да продължи да убеждава държавното ръководство в необходимостта от ускоряване на модернизацията на Българската армия. Това заяви президентът Румен Радев на церемония по удостояване на български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вижте снимки от официалната церемония в президентството

Със свой указ Радев освобождава генерал-майор Михаил Попов като командир на Сухопътните войски и го назначава на длъжността "Заместник-началник на отбраната". Държавният глава го удостоява с висше офицерско звание "генерал-лейтенант".

Бригаден генерал Деян Дешков пък се освобождава от длъжността "Командир на 61-ва механизирана бригада" и с указ се назначава за командир на Сухопътни войски. Той е удостоен от президента с висше офицерско звание "генерал-майор".

Румен Радев назначава полковник Иван Иванов за заместник-началник на щаба по операциите в щаба на многонационалния корпус "Югоизток" в Сибиу, Румъния. На церемонията държавният глава го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

"Новите звания и назначения са израз на признание за Вашите професионални, командирски и лидерски качества, за работата и усилията през годините за развитието на Въоръжените сили на Република България", посочи президентът. По думите му съвременната глобална среда за сигурност поставя все по-високи изисквания към устойчивостта и ефективността на командната структура.

Държавният глава пожела на военнослужещите здраве, воля и енергия за развитие на Въоръжените сили и издигане на техния авторитет.

От името на удостоените с висше офицерско звание генерал-лейтенант Михаил Попов увери, че те ще продължат усилията за ускоряване модернизацията на Българската армия и ще работят професионално в изпълнение на своите задължения.