Да се заплашва с избори "2 в 1", защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, е не само липса на държавническо поведение, а и някакъв вид егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите ни. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод ултиматума на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че ако МВнР не остане за ГЕРБ, ще се стигне до избори "2 в 1".

"Това е някакъв тип егоизъм. Ако някой ни поставя условие, ние не се навеждаме. Необходимо е, чрез нормален диалог да продължим", каза още Петков.

Според него партията му дава най-високия пост в държавата и този тип червени линии няма да проработят. 

"Ние даваме възможността да имат най-високия пост в държавата, това е премиерът. Това е най-голямата позиция в държавата и навън, ГЕРБ получават в тази ротация най-високия пост в държавата, излазът на държавата минава през този премиер", заяви той.

От мен чували сте за избори? Не поставям условия, но казвам, че ако на нас някой ни поставя условия, ние не се навеждаме. Ние призоваваме за продължаване на диалога. Премиерът е повече от всички министри, там е крайното решение. Ние им давама възможност и политически актив да имат най-голямата позиция, която е крайно решаваща.За да може тази структура да работи, трябва да има баланси, които да работят заедно. За да можем да работим всички заедно за България, трябва да работим в екип, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо. Тук въпросът е да продължим да говорим - отговорността не е за един или двама човека, цяла България разчита на този диалог. Никога няма да се съгласим на каквото и да било, ако някой просто ни кара да го направим. Ако влезем в разговори и те осъзнаят, че е най-добре за следващите ротации е най-добре този отбор на акад. Денков и Мария Габриел да се сменя огледално всеки девет месеца, това е начинът да покажем единство пред целия свят, да не показваме нови лица всеки девет месеца и да има една нормална стабилност за държавата, заяви Петков.

Попитан дали би поел отговорност за евентуални предсрочни избори, той подчерта: "Ако някой ни заплашва с предсрочни избори, ние не се плашим. Ако ще си играем на червени линии, никога няма да се наведем. Въпросът е защо трябва да си играем на червени линии, когато има един работещ отбор. Призовавам за нормален диалог, който да продължи, но не през медиите. Никога не сме се страхували от подобен тип условия и заплахи".