Научих повече от CNN, отколкото от доклада на ДАНС. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" Кирил Петков.

По-рано днес в парламента имаше заседание на Председателския съвет, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

По думите му някои служби са се били справили много добре - като служба "Военно разузнаване".

За съжаление, имаше и служби като ДАНС, където мисля, че научих повече вчера от CNN, отколкото от техния доклад, коментира Петков, цитиран от БТА.

Според него това, което е ясно е, че трябва да има реформа в службите. Той добави, че това, което се случва в Държавата Израел, показва колко е важно службите да работят добре, защото пропуск в службите може да има голям ефект върху националната сигурност.

Всички ние трябва да се съобразяваме с държавността и с правилата, посочи Петков.

За него правилният формат е всъщност Съветът по сигурност при премиера Николай Денков, защото там има и хора от президентството, и може да покани всеки един от лидерите на политическите партии плюс службите.

Така че за мен това би било добрият формат от тук нататък, добави депутатът.

Относно заявката на председателя на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова, че ако утре правителството оцелее, веднага започват събиране на подписи за вот на недоверие по темата национална сигурност и отбрана, Петков повтори казаното днес от трибуната - че показваш предизборна немощ, когато трябва да използваш вотове на недоверие като част от предизборната си кампания.

Попитан дали идеята за реформа в службите е червена линия за съществуването на управлението, Петков каза, че не вярва, че днес ГЕРБ и ДПС са били въодушевени от всички доклади на службите.