"Конфликтът в Украйна, конфликът в Израел, Иран и хутите, които атакуват американски кораби, е една обща ос на атака. Целта й е западните сили да бъдат максимално разсеяни. Така се отслабва възможността да има нормална развръзка на тези събития във всяка една от тези точки". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в предаването "На фокус".

Този извод той си направил след разговор в Давос с "един от високопоставените хора в Йемен". Запитан за ролята на хутите, йеменският експерт казал: "Какви хути, дойдоха от руската паравоенна структура, направиха кемпове заедно с ирански оръжия, започнаха да стрелят по американските кораби, използваха нашия персонал". Според него, снощният обстрел от Иран бил победа за Израел, защото всички ракети и дронове бяха уловени от израелската ПВО.

Относно вътрешнополитическата ситуация и снимките с главния секретар на МВР Живко Коцев с лица, обвиняеми за контрабанда, Петков каза: "Големият проблем е, когато разследването е функция на нечия оставка". "Има нещо нелогично наличието в една стая на и.д. главен прокурор, шеф на КПКОНПИ, прокурор от СГП и нейния заместнику заедно с главен секретар на МВР. Това е натиск върху Живко Коцев да си подаде оставката", смята Петков. Той не отговори на коментара, че главният секретар сам е потърсил Борислав Сарафов.

Съпредседателят на ПП призова да се провери случая с Живко Коцев. "Ще дадем гръб на всеки, който е жертва на бухалката на съществуващия инструмент прокуратурата", обясни съпредседателят на ПП подкрепата за бившия главен секретар на МВР. "Аз съм почти сигурен, че ако Живко Коцев не беше подал сигнала срещу главния прокурор, тези снимки нямаше да излязат", коментира ситуацията в последните дни Кирил Петков. Той допълни, че проблемът със снимките с пудели и пачки също трябва да се провери.  

Петков потърсил бившия вътрешен министър Бойко Рашков за разяснение на ситуацията, който му обяснил, че първият път, когато се видял с арестувания бивш шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, то било по повод свидетелски показания. Димитров бил дал показания срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обясни Петков.

Като свои грешки съпредседателят на ПП призна, че е недооценил статуквото. Той обясни, че са си научили уроците от последните 9 месеца. Петков добави, че партията е направила много грешки през последните години, но не от корист или страх, и че не са предавали избирателите си.