"Те дадоха живота си за сигурността на всички ни, никой политик не трябва да използва тази трагедия за политически цели". Това заяви в "Още от деня" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод смъртта на двамата полицаи в Бургас. Гост в студиото на БНТ беше и Асен Василев.

"Нашето правителство направи първа стъпка на "Капитан Андреево", най-големият пункт беше завзет от една частна фирма. Години наред беше един корупционен канал, не само за мигранти, но и за плодове и зеленчуци с високи нива на пестициди. Има още стъпки, които трябва да бъдат направени", каза Кирил Петков.

Бившият премиер допълни, че ако средствата за охрана на границата се използват правилно, ще имаме много по-добра защита. Каза още, че за 7 месеца са направили добра първа стъпка, но дупката е толкова огромна, че ще трябва да бъдат направени още доста стъпки, за да се постигне това, което желаят.

Асен Василев пък коментира проблема с газовите доставки. По думите му потребителите са били подсигурени.

"Между газа, който получаваме от Азербайджан - от 1 юли получаваме пълния обем от 1 млрд. кубически метра. Преди това Николай Павлов, бившият шеф на "Булгаргаз", назначен от ГЕРБ, се беше отказал от две трети от тези количества. Със 7-те танкера това е още около 1 млрд. кубически метра. Това покрива напълно всички топлофикации и всички битови потребители на газ. Ние ги бяхме договорили с твърда оферта", каза Асен Василев.

По думите му за двата оставащи дни на правителството тогава са успели да договорят двата слота за доставката на втечнения газ.

Кирил Петков обясни, че след като са били спрени доставките от "Газпром", са провели директни преговори с американската компания "Шиниър" и за 2 седмици са намерили слотове за доставката на 2 танкера втечнен газ.

"Всеки ден си изпращаме заявката към "Газпром", на следващия ден получаваме нула. Ние си искаме газа и не го получаваме. Правим плащането към "Газпромбанк" и те ни го връщат. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора, но докато ние бяхме на власт всеки ден си подавахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора", обясни Асен Василев.

"Познавам Делян Добрев още от гимназията. Тогава бе свястно момче. Сега нарисува на една дъска едни неща и ако това бе вярно, това биха били едни много сериозни обвинение. Казва, че газът от "Газпром" на 30 юли т.г. във въпросната фактура щял да бъде 84 евро и на това се базира целият аргумент, че имало надценки, посредници и т.н. Газът от "Газпром" е 70 на сто борсовата цена в Холандия, която на 30 юли е 200 евро. Да смятаме - 70 процента от 200 евро е 140 и отделно 30 процента петролна компонента, което е още между 10 и 20 евро. 150 евро Той показа фактура за 110 евро т. е. посредници на "Газпром" са ни подали газ с 30 евро по-ниско, отколкото ние бихме го получили по договора с "Газпром". Това как ви се струва? Когато сложиш грешната цена на това колко ще струва газът от "Газпром, което толкова лесно проверимо, това е което мен ме шокира", допълни Василев.

"Стигнем ли до арбитраж, "Газпром" ще трябва да си плаща, защото ние си искаме газа и не си го получаваме. Правим плащането в Москва и те ни го връщат. Когато имате договор и си изпълнявате условията, а отсрещната страна - не, кой трябва да плаща неустойките?!", каза още той.

"Един от двама ни ще е премиер, ако спечелим изборите", заяви също Кирил Петков. И добави, че кой точно ще оглави правителството, ще решат двамата помежду си с Асен Василев, защото си имат взаимно доверие.

Василев коментира Слави Трифонов и предложения от него референдум за президентска република. "Слави Трифонов досега е инициирал три референдума и резултатът е никакъв", каза бившият финансов министър.

 "Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република, а е запазил България като парламентарна република", допълни той.

"Допуснахме много грешки, но направихме и много добри първи стъпки. Хората това ни казват - довършете си работата", каза още Кирил Петков.

"Заведох дело за половин милион срещу Борисов, защото това е безобразие" - така Кирил Петков отвърна на твърдения на лидера на ГЕРБ за злоупотреби от "Продължаваме промяната".