Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че кандидатът на ПП-ДБ за Конституционния съд е съдия Борислав Белазелков.

"Кандидатурата на съдия Белазелков е пример за промяната. Промяната, към която всички ние се стремим. И за да я постигнем, е важно кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол", каза Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Вярвам, че всеки, който има право да номинира кандидати за Конституционния съд, ще подходи по най-отговорния начин и ще номинира най-достойни колеги. Това коментира пред журналисти съдия Борислав Белазелков, който е номинацията на "Продължаваме Промяната-Демократична България" за член на Конституционния съд. Днес ПГ на ПП-ДБ взе единодушно решение за номинацията на съдия Белазелков.

На въпрос дали номинациите, направени от парламента, трябва да са политически лица или напротив, Белазелков коментира, че това е голям въпрос, който е бил дискутиран още при обсъждането на конституционната реформа - дали квотата да има предимно политически характер или да включва общественици.

Добре е да са хора, които са известни в обществото, които са изразили своята позиция и които обществото така или иначе познава като защитници на някакви демократични тези, посочи Белазелков.

На въпрос има ли основание да бъдат обявени за противоконституционни част от промените в Конституцията - той коментира, че никой не може да каже 12 конституционни съдии, след като обсъдят нещата, кои аргументи ще натежат и кои аргументи ще приемат.

Аз се надявам, че когато въпросите бъдат поставени пред КС, всички конституционни съдии ще се изслушат един друг, ще изслушат аргументите, ще разберат кой какво иска да обясни и тогава решението ще бъде единодушно, посочи той.

Борислав Белазелков е роден на 16 май 1956 г. в София. Завършва "Право" през 1981 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си.

От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд. През май 2021 г. се пенсионира като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, "личен почетен знак първа степен - златен" и 1000 лева като реши да предложи на президента да го награди и с орден "Стара планина".

Борислав Белазелков има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и за множество изменения в гражданския процес. Бил е председател на Съюза на съдиите.