Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето, каза пред БНТ председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева във връзка с ветото на президента Румен Радев за договора за покупката на изтребителите F-16.

Попитана дали чака ново вето, Караянчева отговори, че вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът може да използва.

"Днес преодоляхме едно вето, чиито мотиви не отговаряха на чл. 101 от Конституцията. Те бяха изключително общи. В тях се говореше общо, за постигане на обществено съгласие и се цитира, че парламентът е взел на две четения в един и същи ден по бързата писта. Абсолютно несериозни мотиви. Цитирайки решение на номер 9 на КС от 1999 г. администрацията на президента избягва умело да каже, че приемането на две четения на една ратификация се прави по усмотрение на Народното събрание. Това е написано в това конституционно решение. Ратификацията на договора за приемане в ЕС и в НАТО са приети по същия начин, на две четения, в един и същи ден. Това е чисто политическо вето, да се тупа топката, за да може да се провали може би сделката за самолетите. Нещо толкова важно за нашата армия. Като страна-членка на ЕС за нас е важно да имаме оперативна съвместимост с НАТО", посочи още Караянчева.

"Мен лично ме обиди, аз мисля, че преговорният екип, които са колеги на президента, също трябва да бъдат обидени. Нима те са национални предатели, които искат да дадат 2 млрд. лв. ей така", каза още Цвета Караянчева.

Според нея остава впечатление в хората, че на всеки закон, който парламентът приеме, държавният глава има ответна реакция.

Караянчева коментира и партийните субсидии от 1 лв. "Тръмп каза, че не иска корпоративни дарения, а от физически лица. Може би това е начинът. Ние сме голяма партия, ще направим голяма диференциация на членския внос. Но какво правят малките партии? Излиза, че президентът ги удря тях", обясни тя.

"За да има машинно гласуване, не е необходимо само да купиш машината. Трябва да я поддържаш, софтуера й", каза Караянчева по повод темата за машинното гласуване.