Армията може да се включи с транспортните си средства и полевите си болници. Не е дошло обаче време за това. Това каза военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред bTV.

Според него ще е по-ефикасно да се използват първо почивни бази и хотели и напомни, че големият проблем е в недостига на медици. Каракачанов обяви, че в Министерството на отбраната - военни и цивилни, заразените с коронавирус са около 300 души. "Има няколко висши офицери, единият от които е изписаният вече началник на ВВС ген. Димитър Петров, но все още са останали на лечение в болница няколко висши офицери", каза той.

Каракачанов бе поставен под карантина като контактно лице на ген Петров.

Заради казуса се стигна и до напрежение между правителството и президента Румен Радев. Държавният глава също беше в контакт с началника на ВСС, но въпреки това отиде на посещение в Талин, което беше прекратено от домакините заради информация, че Радев е контактувал със заразен с COVID-19. Президентът обвини "доброжелатели" в България, че са му спретнали "активно мероприятие".

"По-добре вместо да развиваме конспиративни теории - кой го е създал, по-добре да избегнеш една неприятна ситуация, каквато е да се разболееш от COVID-19", коментира Каракачанов. На въпроса дали е трябвало държавният глава да бъде поставен под карантина той отговори: "Би следвало сериозно да се замисли по този въпрос". Той напомни, че много от участниците във форума "Три морета" са се включили дистанционно заради пандемията.

Каракачанов коментира и темата със Северна Македония.

"България трябва да се държи достойно, за мен клякане на Скопие сега ще е равносилно на това утре да си създадем проблеми", обяви лидерът на ВМРО по повод отношенията ни със Северна Македония. На въпрос дали клякаме на Скопие заради Германия Каракачанов отговори: "Дали ще клекнеш на едните или на другите, това означава да вкараш вълка в кошарата и утре да си имаме проблеми с претенции за македонски малцинства. Утре ще искат населението в Кюстендилска и Благоевградска област да учи измисления от 1945 г. език".

Министърът на отбраната отрече и да има натиск върху нас от страна на Германия по отношение на Северна Македония. По думите му дали Северна Македония ще бъде част от ЕС зависи от тяхното отношение към общата ни история.

"Няма как с подобно коминтерновско мислене, с подобно тропане по масата да се случат нещата. Те тропат на много врати, не само на Германия. Не им прави чест, идвайки в България да търсим разговори за компромис, след като отидат в Брюксел и в някои европейски столици зад гърба да говорят неверни и обидни неща спрямо България", коментира още Каракачанов.