През последните години МиГ-29 остана единственият изтребител, който защитава родното небе. Ние съвсем скоро ще пристъпим към нови изтребители - Ф-16, но това няма да отмени ролята на МиГ-29. Този самолет е още отворена страница, на която може да се пише. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към военнослужещите от авиобаза "Граф Игнатиево" и към ветераните, служили с чест в защита на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

С тази среща на поколенията пилоти и авиационни специалисти в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязана годишнината от въвеждането на въоръжение на самолети МиГ-29.

Министър Каракачанов посочи още, че придобиването на нови образци въоръжение и техника не отрича възможностите на МиГ-29. За да продължи неговото съществуване са в ход преговори за доставка на резервни части и допълнително оборудване за този самолет.

"Проектът 8 плюс 2 самолета да бъдат в експлоатация за мен би бил полезен за Българската армия. Докато аз съм министър на отбраната, ще подкрепям предложенията за възстановяването на всяка бойна техника, която може да бъде полезна за поддържане или увеличаване на способностите на въоръжените ни сили", заяви военният министър.

Той награди ветерани и военнослужещи от Военновъздушните сили, свързали живота си с въвеждането на въоръжение на изтребителя и със защитата на родното небе. Награди връчи и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Той изказа воинската си благодарност на ветераните, които са обучили поколения летци и авиационни специалисти, и на личния състав на ВВС за упоритостта, старанието и всеотдайността, с които служат на Родината.

По повод годишнината министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, както и един от първите пилоти на изтребител МиГ-29 о.з. подполковник Георги Георгиев и старши лейтенант Александър Велинов - най-младият пилот, носещ бойно дежурство в авиобазата, валидираха пощенска марка в блок. Представен бе и филмът на Военния телевизионен канал "Магията МиГ-29", посветен на юбилея.