Единната позиция на КСНС за Северна Македония не е изненадваща. Нека не се лъжем - на КСНС е имало различни тези. Някои от партиите твърдо са защитавали идеята да нямаме позиция по Македония и твърдо да се съобразяваме с това, което ни препоръчват някои външни фактори. Основната заслуга за текущата позиция се дължи най-вече на президента Радев и на някои партии - БСП и ИТН. Това заяви пред Нова тв лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му настоящият премиер веднага след изборите е казвал, че трябва да имаме по-смекчена позиция към западната ни съседка.

"Точните думи бяха, че "трябва да променим подхода и да извадим на преден план икономическите взаимни интереси, а не споровете за историята". За момента беше взето правилното и разумно решение. Така трябва да се подхожда по национални въпроси", обяви Каракачанов.

Според него в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее, било поради липса на компетентност или грамотност, да заеме ясна и твърда позиция по казуса с Македония.

"Винаги е имало натиск върху една или друга държава на Балканите да изпълнява политиката на някоя от големите сили. И сега имаше натиск, но не мога да кажа, че е бил натиск "или -или", "ако вие не направите това, ние ще направим еди какво си". Една или друга велика сила като види, че държава като България има колеблива позиция, се стига до оправдания. В предишното правителство се оправдаваха с нас - че ВМРО са виновни, че не пускат Македония в ЕС", подчерта Каракачанов.