Не можете да кажете, че има чистка, когато се сменят заместник-министри, ако бъдат сменяни ключови фигури от администрацията на министерствата, можем да се замислим дали има такъв процес. Това заяви пред БНР Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа. Той подчерта, че тази промяна е "на фаза политическо ниво на ръководството и не може да бъде наречено чистка, защото никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може да си подбере".

Служебното правителство на Димитър Главчев е политически балансирано, каза още Карадимов, като уточни, че "след като едните го припознават като правителство на другите, а другите - като правителство на първите". "Това означава, че то е балансирано политически."

Карадимов обясни, че е получил покана за този пост лично от служебния премиер Димитър Главчев.

"Получих поканата в качеството си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), а тя е една от основните структури в рамките на Министерството на иновациите и растежа. ... Успях да направя от ББР една от най-прозрачните институции в България. ... Изкушен съм да си мисля, че част от мотивацията за моята покана беше и това - прозрачността и отварянето на една институция, ключова в Министерството на иновациите."

Карадимов отбеляза, че в един момент ББР е била станала "нарицателно - от касичка на властта до заложна къща".

"Чуваха се гласове за нейното закриване, за нейната приватизация, за това, че е безсмислена като институция и в онзи си вид тя действително нямаше своите функции. Тя може да стане флагман на структуроопределящи политики на национално ниво и така е записана като цели в закона."

Атаката към ББР на Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката, като факти беше вярна, но като подход към банкова институция тя беше грешна, коментира Росен Карадимов.

Амбицията му като служебен министър на иновациите е в следващите два месеца да изработи стратегията на ББР, тъй като в края на 2023 г. досегашната стратегия е изтекла.

"Имам благословията на премиера Главчев за това. Изработването на стратегията на ББР през Министерски съвет и през работна група, която да включва заместник-министри от всички ведомства, ще даде възможност на този кабинет да заложи приоритети в политиката. Защото, когато кажете, че ББР ще трябва да обслужи Военнопромишления комплекс като стратегически за страната, вие отпушвате един огромен сектор на българската икономика. В момента ВПК не може да работи с нито една търговска банка, защото майките на тези банки имат свои вътрешни правила, които не им позволяват да работят в тази сфера. А от няколко години ВПК прави огромен процент от БВП на страната."

"Наследството е тежко. ... Нито служебният министър Пулев, нито министър Милена Стойчева не са правили дори опит за влияние или намеса в работата на ББР. ... Уважавам министър Стойчева и ревизии няма да се правят".

Моето разбиране е, че министърът трябва да организира машината да работи, той трябва да създава среда, не може да бъде рекламно лице или търговски пътник от тази гледна точка, коментира Карадимов в отговор на въпрос как ще управлява министерството, цитира думите му БТА. И обяви, че е отменил международни ангажименти, освен неотложните. Отменям и всички протоколни изяви в страната, каза Карадимов и добави, че ще делегира тези задължения на заместник-министрите си.