"Задават се на хоризонта поредните, шести, ненужни, предсрочни парламентарни избори. Кой печели от тази ситуация - в България и на Балканите?" Това попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на форума "ЕС се среща с Балканите" (EU Мeets the Balkans), който се провежда днес в София. 

По думите му, ако направим анализ на изборните резултати, единствено евроскептиците увеличават своята подкрепа.

Лидерът на ДПС доразви идеята си, изказана в залата, и в кулоарите пред медиите, а именно - че няма да се промени нищо в политическата ситуация, ако отидем на поредните избори.

"Структурата на Народното събрание, аз твърдя, че ще бъде сходна", заяви той. И добави: "Защото българският народ е мъдър". "След 12 години еднолично управление, българският народ за пети път ни казва - няма да овластим никого еднопартийно или еднолично да управлява страната", каза Карадайъ.

"В момента сме свидетели на вътрешни борби, интриги и замерване с компромати в една от институциите, която трябва да вдъхва доверие и надежда за справедливост", коментира той по-късно пред журналисти в кулоарите на форума.

Според Карадайъ "тези компромати не са подготвени от вчера за днес" и някой ги е подготвял във времето.

"Което означава, че някой е живял с намерението да създава криза в институцията, криза в системата", коментира той по адрес на прокуратурата.

По думите му в момента наблюдаваме политици, които вместо да се ангажират с преодоляването на кризите и решаването на проблемите на хората и на държавата, по-скоро с поведението си довеждат до допълнителни и нови кризи. "Като политици трябва да намерим онази доза на съгласие в тази кризисна ситуация и поне да стабилизираме институциите и държавата в тази кризисна ситуация", изтъкна Карадайъ.

 

Той отбеляза, че са нужни отговорни хора в политиката и първата политическа сила носи най-голяма отговорност за преодоляване на политическата криза. "Това е ГЕРБ в тази ситуация и в един момент какво наблюдаваме - вторите казват "на нас ни се полага властта и вие сте длъжни нас да ни имплантирате по някакъв начин във властта", каза Карадайъ.

По думите му, ако се съберат броят депутати на ГЕРБ, ДПС и Възраждане, правят около 140 души. "Тези умни и красиви, които дойдоха отнякъде, каква им е формулата", попита лидерът на ДПС.

Според него вече никой не се интересува от това, какво искат българските избиратели, българският народ.

Относно решението на БСП да прекрати разговорите с ГЕРБ за първия мандат, Карадайъ отбеляза, че не е наясно с мотивите на БСП, цитира го БТА. Карадайъ допълни, че днес следобед ще се проведе заседание на Централно оперативно бюро на партията.

По време на форума лидерът на ДПС отбеляза, че за последните две години страната ни проведе пет пъти избори за парламент. "България стана една политически несигурна, нестабилна държава в региона, вместо да бъде пример за другите държави, посочи лидерът на ДПС.

Според Карадайъ пътят на европейската интеграция на държавите от региона трябва да се извърви бързо. "Когато войната тропа на вратата и виждаме агресията на Русия в Украйна, тогава се сещаме колко е ценен мирът. А преди да я видим - войната, ние говорим за нея като нещо, което едва ли не няма как да се случи", коментира той.

По думите му дългото чакане води до умора, разочарование и недоверие, не само в политиците, а и в гражданите. Това трябва да се има предвид от Европа, но самите държави от Балканите трябва да знаят, че членството в ЕС не е подарък - това са определени критерии, определен път, който трябва да се извърви, заяви Карадайъ.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей, евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Снимка: Булфото

В ЕС, за да има стабилност и сигурност, трябва да има мир, стабилност и сигурност на Балканите. Но, за да има мир, сигурност и стабилност на Балканите, при тази богата история, култура, етническо многообразие на Балканите, ние, Балканите трябва заедно да членуваме в общи ценности съюзи - това са НАТО и ЕС, изтъкна той.

Илхан Кючюк: Трябва да се направи опит за правителство, България пропуска много възможности 

Трябва да се направи опит за съставянето на правителство, заяви пред журналисти евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, коментирайки вътрешнополитическата ситуация в България, след като участва в провеждащия се в София форум "ЕС се среща с Балканите". 

"Иска ми се, много вярвам, защото България пропуска много възможности по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да се направи опит. Противното какво означава - да се откажем, да нямаме правителство, да не постигаме целите си, да губим възможности", коментира той възможностите за редовен кабинет.

Евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк

Снимка: БТА

"Трябва да се върнем обратно към идеята България да бъде компетентен член на Европейския съюз. Това може да се случи, когато заявим много ясно от София, че ние искаме да бъдем част от политиката по интеграция вътре в самия ЕС, включваща Шенген и Еврозоната. Днес Европа се променя с високи темпове. България трябва да бъде част от процеса на промяна", смята Кючюк.

Във връзка с оставката на Мария Габриел като европейски комисар, която получи номинация от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер на формацията, Илхан Кючюк отбеляза, че "тя няма да бъде на масата", когато се решават важни въпроси в Европейската комисия. Той поясни, че изборът на нов еврокомисар включва номинация на кандидат от легитимно правителство, последвано от нелека процедура по изслушване.

На въпрос какъв сигнал изпраща България към европейските институции след случващото се в правосъдната система от последните дни, Илхан Кючюк отговори: "На първо място какъв сигнал даваме към българските граждани - че не сме подредени".

Форумът "ЕС се среща с Балканите", който се провежда за втора поредна година, е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия "Алианс на либералите и демократите за Европа" и Атлантическия клуб в България.