Ако партиите направят всички преговори под светлината на прожекторите, на открито, правителство няма да има. Такова мнение изрази пред БНТ социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев.

"Очаква ни много интересен парламент - той е пъстър. От една страна четирите партии ще се опитват да запазят отношенията, за да съставят правителство, но от друга няма да се мълчи", отбеляза Стойчев.

"Колкото до формирането на изпълнителна власт, там може да има и елементи, които не са изцяло под светлината на прожекторите, тъй като са едни сложни преговори. Съветвам преговарящите да договарят сериозните неща, както се договарят сериозните неща, защото ако го направят пред всички, съм готов да се обзаложа, че правителство няма да има", добави той. 

По думите му пред политиците сега един от най-сериозните проблеми ще е цената на тока и инфлацията, която ще се задържи около 6-7% за дълго време.

"Трябва да си дадем сметка, че България се справи с тежка политическа криза и мина много сложен изпит по демокрация. Ние сме живели в една демократична система, която няма нищо общо с демокрацията, а вотът всъщност е бил решаван не пред урната и не във връзка с желанието на българите. Ние получихме най-сетне желанието на българите и това е добра картина, защото не е изкривена. Дошло е време да видим опозицията как може да играе без топка и да бъде конструктивна", каза още той.

Подобно мнение споделя и социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова, която заяви, че не е оптимист, че преговорите за правителство ще бъдат толкова лесни.

"Този изборен маратон започна още на 4 април с ясното противопоставяне статукво-промяна. Надяваме се, че до Коледа ще имаме правителство. На тези избори хората наградиха тази партия, която дава две основни послания - първо, че ще състави правителство, че тя е тази партия, която няма да се окаже в позиция да не може да преговаря, и второто - че ще надгражда, ще развива, ще бъде ефективна управленски, а няма да бъде единствено и само деструктивна, посочи Димитрова. - Смятам че тезата "няма ляво, няма дясно" беше една добра маркетингова стратегия на "Продължаваме промяната" и сега ще видим доколко ще сработи още при формирането на правителство и при изпълнението на политики."

Двамата социолози коментираха и президентския вот, а според тях разликата е била напълно очаквана.

"Румен Радев беше фаворит на президентския пост, още преди да започне изборният маратон. Преди месеци даже изглеждаше по-висока подкрепата и на втория тур. Включването на Анастас Герджиков определено създаде повече възможност за избори. Определено интрига в изборите. Жалкото беше, че българските граждани можаха да видят само един дебат, защото в такива дебати може да се сравни позицията, визията на кандидатите, начинът им мислене. Иначе кампанията остава в рамките на клишетата, в рамките на образите, които са схематично представени и от двете страни. В случая Герджиков беше оставен в един клишета, Радев беше в линията, в която беше поел и последната година. Битката на предварително очертаните образи възпроизведе този резултат", категорична бе Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев смята, че изборите бележат край на един процес, който започна в началото на миналото лято с протестите.

"Страната пое по пътя на политическа стабилизация. Този път няма да е нито бърз, нито лесен, но така или иначе има пречупване. Резултатът не е изненадващ, тъй като съотношението, което се оформи с протестите, а именно 2 към 1 в полза на протестиращите, на промяната срещу управлението на ГЕРБ се запазва. Колкото до участието на Герджиков - който и да беше на негово място - както има един термин в шахмата - полето е бито, там не може да оцелее фигура. Но ГЕРБ нямаха избор, направиха най-добрия избор", казва Кънчо Стойчев.

Според социолозите на българската политическа сцена настъпва едно разграждане на старите партии.