Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин говориха по телефона в продължение на близо час на фона на засилващото се напрежение около Украйна, предаде Ройтерс.

Разговорът, който бе проведен по инициатива на държавния глава на Руската федерация, започна в 20:35 ч. по Гринуич и приключи 50 минути по-късно, заявиха американски представители.

"Телефонният разговор между президентите на Русия и САЩ беше конкретен и съдържателен с конструктивна насоченост. Ние останахме доволни от проведените преговори, които бяха фокусирани върху искането на Москва за даване на гаранции от Запада в сферата на сигурността. От особена важност е, че от страна на Вашингтон бе демонстрирано желание да бъде разбрана логиката и същността на руските опасения, които бяха изложени в предадените от Москва два документа", коментира пред РИА Новости помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

От Кремъл уточниха, че Владимир Путин е предупредил американския президент, че при нови санкции на Запада срещу Москва може да се стигне до разрив на отношенията между Русия и САЩ.

От своя страна Джо Байдън Байдън е изтъкнал, че "в случай на продължаване на ескалацията по протежение на украинската граница, западните страни ще предприемат мащабни санкции" срещу Русия, допълни Ушаков.

"Нашият президент обаче веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло", отбеляза високопоставеният руски представител.

Путин е подчертал, че поколенията ще оценят това като "огромна грешка". 

"Не малко подобни грешки бяха направени през последните 30 години, затова е желателно в настоящата ситуация повече да не се допускат такива", е добавил руският президент. 

По думите на Юрий Ушаков, американският държавен глава пък на няколко пъти е подчертал, че не трябва да се допуска да се стигне до ядрена война. 

Снимка: БТА/AP

Същевременно Джо Байдън заяви на руския президент, че САЩ и съюзниците им ще прибегнат до решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

"Президентът Байдън прикани Русия към дезескалация на напрежението с Украйна", добави тя.

Байдън "даде да се разбере, че САЩ и съюзниците им ще действат решително, ако Русия извърши инвазия на Украйна", каза още Саки.