Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Денков", внесен на 8 ноември от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", заради несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната.

71 депутати гласуваха "за","155" против, няма "въздържали се". Регистрираните депутати в зала бяха 203-ма.

Предвид това, че не са събрани необходимите не по-малко от 121 гласа, вотът е неуспешен, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В подкрепа на кабинета гласуваха 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 58 от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и 34 от ДПС. За оставка на кабинета гласуваха един от ГЕРБ-СДС, 35 от "Възраждане", 23 от "БСП за България", 11 от "Има такъв народ" и един нечленуващ в парламентарна група.

Преди гласуването в декларация председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че управляващите носят отговорност за хаоса на всички нива. Според Йорданов живеем в държава, в която нищо никъде не е наред и не е наред на всички нива. По думите му сме преживели емблематичен пример миналата седмица с протеста на футболните фенове пред и против БФС. Един спортен протест беше дивашки опорочен от полицията, която пребиваше наред - и хората, които палеха кошове за боклук, и случайно преминаващи граждани, журналисти, момичета и момчета, добави Йорданов.

Снимка: БТА

За този повсеместен хаос на всички нива в обществото и държавата носят отговорност управляващите. За седем месеца управление на "Продължаваме Промяната" преживяхме повече скандали, отколкото за последните пет години, ако дори само едно от тези случили се неща за тези шест месеца, се беше случило преди десет години, "щяха да си заминават правителства за по-малко от минута", смята депутатът.

И днес, в резултат на този хаос с полицията, между другото да не забравяме и хаоса с дерогацията, хаоса с бюджета, хаоса в енергетиката и къде ли не, но все пак да се върнем на хаоса с полицията, та Калин Стоянов чий министър е, попита Йорданов. Депутатът припомни, че от ПП призовават Стоянов да си подаде оставката, а всъщност те са го сложили за министър на вътрешните работи.

Хаос, лъжи и безобразия. И това е ежедневие, откакто управлява ПП, коментира депутатът.

Разбирам, че депутатите от ПП нямат никакъв срам, предполагам, че някои колеги от ДПС и ГЕРБ все пак изпитват чувство за срам и имат някакво усещане за достойнство, каза Йорданов. Сега имате идеалната възможност да прекъснете това срамно и порочно управление на ПП, добави депутатът.

Снимка: БТА

До днешното гласуване на вота на недоверие към кабинета се стигна след като минала седмица ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заради отложената дерогация на вноса на руски петрол. Парламентът не събра кворум 2 пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

При единствения опит за гласуване в петък опозицията не можа да свали правителството с 61 гласа срещу 66 на ПП-ДБ. БСП настоя за прегласуване, но нямаше кворум и така се стигна до прецедент - вотът на недоверие да се прегласува.Той беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от "БСП за България" с подписите на Възраждане и ИТН. В края на миналата седмица, след разговори между управляващите партньори и ДПС се стигна до споразумение за дерогацията и бюджета. Очаквано днес парламентът събра нужния кворум за гласуване на вота на недоверие.