Служебният кабинет "Главчев" е отпуснал 450 000 лева за предстоящите избори за нов патриарх. Това стана ясно от взетите решения на днешното заседание на МС.

С правителствено постановление са одобрени разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. в размер на 450 000 лв., за Българската православна църква - Българска патриаршия. Средствата са за покриване на разходи по организацията и провеждането на IV Патриаршески избирателен църковен събор на 30 юни 2024 г. и тържествената интронизация на новия Светейши Български патриарх и Софийски митрополит.

Кабинетът одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 2 124 900 лева. Част от средствата са предназначени за ремонтни и строителни дейности в храм "Св. Троица" в с. Гъбене, храм "Св. Димитър" в с. Царевец, храм "Св. Марина" в с. Ново Лески и в манастира "Св. Йоан Предтеча" в гр. Кърджали. Осигурява се също обзавеждане и оборудване на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон. Строително-ремонтни дейности ще бъдат извършени също в Синджирли джамия в гр. Омуртаг и в джамията в гр. Чорбаджийско. Обезпечават се и мерки за сигурност на храмовете, стопанисвани от "Религиозна общност на евреите в България".