Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

В рамките на работното си посещение във федералната монархия първият ни дипломат подписа меморандум за сътрудничество между двете министерства на външните работи и финализира подготовката за подписване на още два важни документа за гражданите и бизнеса - за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите.

"Събрали сме се не само да открием една нова сграда, а да отбележим солидните и задълбочаващи се отношения между нашите две държави. Имаме тук 7000 посланици - това са нашите сънародници, които работят във всички сфери на икономиката", каза министър Захариева. Гост на церемонията по откриване на посолството бе държавният министър Заки Нусейба, посланици и наши сънародници.

Първият български посланик в ОАЕ - Богдан Коларов, връчи акредитивните си писма на 31 януари т.г. Преди това той беше генерален консул на Република България в Дубай.

От средата на 90-те години постепенно нараства броят на пребиваващите в ОАЕ български граждани. Това е сред основните предпоставки за откриването на генерално консулство в Дубай през 2001 г., а сега и на посолство в Абу Даби. Понастоящем в ОАЕ е съсредоточена най-голямата българска общност в Залива, а вероятно и в целия Арабски свят.

В рамките на работното си посещение в ОАЕ Екатерина Захариева се срещна със своя колега - външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдулла бин Зайед ал-Нахаян.

"Използвайте ни като отправна точка, за да стъпите на много пазари, а не само като икономика с 400 милиарда долара брутен вътрешен продукт. Благодаря ви за подписването на меморандума. Поздравявам ви за откриването на посолството. Вече сме напълно готови да подпишем споразумението за признаване на свидетелствата за правоуправление, предстои последно съгласуване на споразумението за взаимна защита на инвестициите", каза шейх Ал-Нахаян.

Подписването на споразумението за признаване на шофьорските книжки ще облагодетелства преди всичко голямата българска общност в ОАЕ, като за тях ще отпадне необходимостта от повторно преминаване на шофьорски курсове и изпити в ОАЕ.

Двамата министри обсъдиха продължително широк кръг въпроси от международния дневен ред, включително последните развития на ситуацията в Сирия, процесите в Близкия изток и позицията на Европейския съюз, исляма, религиозната радикализация, речта на омразата и борбата с тероризма.

Министър Екатерина Захариева се срещна със Султан Ал Мансури, министър на икономиката на ОАЕ, и с госпожа Мариям Ал Мехаири, държавен министър по безопасността на храните.

Събеседниците се договориха да работят за съвместен бизнесфорум, както и да потърсят възможности за общи проекти в земеделието, високите технологии, производството на биохрани.

"Произвеждаме едни от най-вкусните зеленчуци и агнешко. Преди години сме изнасяли по 40 милиона агнета годишно за Близкия изток и Залива. Нашето богатство е водата, която се смята за петрола на бъдещето. Може да бъдем вашия вход към европейския пазар", каза министър Захариева.

"Вашето агнешко наистина е от най-добрите в света и през 70-те и 80-те години на миналия век вие сте били един от най-големите вносители у нас. Сега внасяме основно от Нова Зеландия", каза Султан Ал Мансури.

Министър Захариева го покани в България.

Министърът на икономиката на ОАЕ Султан ал Мансури вече е бил на посещение у нас - през октомври 2016 г. Тогава бе подписано Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество.

Министрите Захариева и Ал Мансури се разбраха да работят и за директна самолетна линия София - Абу Даби на авиокомпания "Емирейтс".

От 2013 г. има директна редовна авиолиния София-Дубай, оперирана от Wizz Air, а вече по същата дестинация лети и друга нискобюджетна компания Fly Dubai, което допринася за увеличаване на двустранния туристопоток. Подписването на споразумение между ЕС и ОАЕ за отпадане на изискването за краткосрочни визи за техни граждани е допълнителна предпоставка за ръст на туристическия обмен.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са федерална монархия, съставена от седем полуавтономни княжества (емирства) - Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ал-Хайма, Фуджейра, Ум-Ал Куейн, Аджман. Федералната държава е създадена през декември 1971 г. Основател и първи президент на ОАЕ е управникът на Абу Даби - шейх Зайед Бин Султан Ал-Нахаян, който съумява да убеди управниците на емирствата да се обединят и налага визията си за динамичното развитие на държавата. Текущата 2018 г. е обявена за година на шейх Зайед във връзка със стогодишния му юбилей.