Спор между Тошко Йорданов и Настимир Ананиев в пленарната зала, по повод щетите от наводненията в Северозападна България и кой е длъжен да ги покрие, прерасна в лични обиди и редуване на реплики, което принуди парламентарния председател Росен Желязков да прекрати заседанието за кратка почивка.

Всичко започна, когато лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов излезе на трибуната да обобщи коментара си след изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов как държавата покрива щетите на потърпевшите общини и граждани.

"НС прилича на телевизионно предаване, в което само се говори", заключи той и добави, че трябва да се действа, и то мнозинството да е активно в тази посока, след като има свои министри.

"И на всичкото отгоре, един депутат от ПП-ДБ, Настимир Ананиев, излиза и говори как хората не били застраховани. Не е земетресение, което да не зависи и да не могат да се вземат мерки, това е нещо, за което държавата не си е свършила работата. И ще продължи да се случва при веселия хаос, който цари в МС. Хората не са виновни, че нямат застраховка, а държавата е виновна за това, което се случи. Хората имат пълното право да вземат по едно паве и да отидат пред МС да видят колко са застраховани министрите", възмути се той от думите на Ананиев. И се усъмни дали не лобира за някой застраховател.

Ананиев не му остана длъжен и се обърна към него с "г-н каквото там му беше името".

"Някои хора, каквито и да станат, винаги си мислят, че са в сценарий, сценаристи - парламентът не е шоу. Да, от ИТН искате да го направите шоу. Дивият ви популизъм трябва да спре. Ако си бяхте направили поне малко труда, господин, каквото ви беше името там, да слушате какво съм казал, щяхте да разберете", репликира Настимир Ананиев. "Публичният ресурс трябва да се харчи отговорно", наблегна той и направи извода, че ако поне 30% от хората са застраховани, то държавата ще похарчи по-малко пари за покриване на щетите.

Диалогът продължи и излезе извън тепиха на наводненията и задълженията на държавата. Двамата депутати си размениха реплики от кухнята на съвместното им познанство покрай политиката - Йорданов разказа как Ананиев договарял място в листите, когато беше във формацията на Мая Манолова, а депутатът от ПП му го върна със случка със сина му и неговото желание за стажуване.

Йорданов атакува Ананиев с припомняне на политическата му биография, като изтъкна, че е сменял не една партия. 

"Настимир Ананиев, на когото му знам името, по простата причина, че когато влязохме за първи път в парламента, той беше от коалицията на Мая Манолова. Звънна ми по телефона и ме помоли да натиснем ЦИК, за да влезе наш депутат отнякъде си, а той да влезе от Пазарджик, и после веднага щял да дойде от нас. Та, на Настимир му знам името от тогава, освен това му знаят името всички партии, през които той е минал като една малка, палава, обла пеперудка, за да кацне навсякъде. Освен това знам, че Настимир е врачок, малко некадърен врачок. Знам името на врачока пеперудест Настимир.", каза Тошко Йорданов и добави, че съзнава, че ще бъде наказан за думите си.

Той отнесе очакваната забележка от председателя Росен Желязков, който пък даде отново възможност на Настимир Ананиев да защити името си.

"Г-н който там му беше името", да се научи, че от трибуната не трябва да се лъже", каза Ананиев по адрес на Йорданов. И повтори политическите факти за партийното си членство. "Да, бил съм в партии - в "България на гражданите" и във ВОЛТ. В "България на гражданите" вие доведохте вашия син и се молехте на колене на Меглена Кунева да го вземе на стаж и да го уреди момчето в парламента", контрира Ананиев.

"Много лично стана това нещо", отбеляза Росен Желязков и пак даде думата на Тошко Йорданов.

"Много лично стана, защото това нещо Настимир намеси сина ми", обясни Тошко Йорданов и за пореден път разказа за стажуването на младежа в "Реформаторския блок" при Меглена Кунева веднага след завършването на Италианския лицей.

"Да използвате това, че едно дете иска да се учи и да придобие опит, е позорно, но това ви е нивото. Вие сте слагач. Каквото и да говорите, знаем, че е вярно, и когато си легнете вечер, пак знаете, че е вярно. Ако продължите да говорите така, аз имам кофти характер и не е добре да се срещнем насаме", предупреди той Ананиев. 

"Нека вендетата да остане тук", намеси се Росен Желязков и прекрати заседанието за кратка почивка, за да се уталожат страстите.