Лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква Изпълнителното бюро на партията, за да вземат решение как партията-мандатоносител да процедира с третия мандат. Заседанието е насрочено за 10.00 часа тази сутрин, предаде БНР.

На проведения снощи Коалиционен съвет е било решено именно Корнелия Нинова, като председател на партията-мандатоносител, да обяви дали ще върне мандата или все пак ще направи опит да внесе предложение за кабинет в пленарната зала.

На срещата в лидерски формат - БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", обсъждаха какво ще се прави с третия мандат, връчен от президента на социалистите, за да направят опит за формиране на нов кабинет в настоящото Народно събрание.в Министерския съвет е била обсъждана управленската програма, разказаха участници в нея.

В предаването "Неделя 150" Нинова заяви, че ще съобщи окончателното си решение в сряда, след като във вторник се проведе и пленум на Националния съвет на партията.

Преди коалиционната сбирка вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че се върви към предсрочни избори, но допусна възможност част от депутатите от "Има такъв народ" да се разграничат от лидера си Слави Трифонов и все пак да подкрепят евентуален кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание.

Преди седмица "БСП за България" започна преговорите за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В петък обаче лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът за това решение е среща на парламентарната група на "Демократичната България" (ДБ), в която Христо Иванов анализира пред колегите си как протичат преговорите за кабинет. Видео от разговорът на ДБ бе излъчен на живо в публичното пространство.

В своето обръщение Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи нов кабинет и не се страхува от предсрочни избори.

БСП и ДБ смятат, че има много кризи за решаване и не трябва да се прибързва с решението да се отива към избори. Премиерът в оставка и съпредседател на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви пред Нова тв, че няма опция Слави Трифонов да е техен партньор отново. Опозицията от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" настояват, че президентът трябва да свика нови парламентарни избори.

Относно процедурата по връщането на третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство пред журналисти в събота президентът Румен Радев коментира, че БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд.

Процедурата по връчване на мандатите започна, след като парламентът гласува вот на недоверие към кабинета "Петков" в края на юни.