Петко Петков, изпълнителен директор на агенция "Галъп Интернешенъл" и Димитра Воева, политолог от социологическа агенция "Тренд" коментираха пред Нова нюз ще има ли правителство.

"Тези избори са най-странните и скучни. Ако се върнем назад в годините, ще видим, че такива досега не сме имали. Което от друга гледна точка е хубаво, значи са уникални. Не сме имали и такава предизборна кампания, в която нищо не се случва. Политиците не казаха и не направиха нищо", смята Петков. Според него политиците не умеят да разговорят помежду си. "Основната на едно правителство е доверието и емоциите, които се зараждат между основните играчи. Трябва да говорят по-уважително един към друг", поясни той.

"Винаги е предизвикателство при ниска избирателна активност, защото това означава, че и прагът за влизане в парламента става много нисък. На последните избори той падна до 86 хиляди гласа. Ако прогнозите на повечето социологически агенции се сбъднат, то вероятно избирателната активност ще падне още повече, което означава, че около 80 хиляди гласа може да бъдат достатъчни за една партия да попадне в парламента. Това винаги създава известна непредвидимост по отношение на това какъв ще бъде броят на формациите в парламента", смята Воева.

По думите ѝ, освен избирателите, и членовете на политическите партии са изморени.

"Поредно явяване на избори е свързано с голям финансов и човешки ресурс, за да се организира цялата кампания", обясни още политологът.