Куриозен случай от Местни избори 2023 - в кърджалийското село Яребица избраха кмет само с четири гласа.

Яребица е малко село, намиращо се на около 15 километра от Кърджали. По списък в селото постоянно живеят малко над 130 души. Реално обаче те са само четирима. Кандидатът за кмет бе само един - Решед Тефик. Той посочи, че в селото живеят той, сестра му и още двама пенсионери, предаде bTV.

Заради промени, приети през 2021 г., в населените места, в които има над 100 души с постоянен адрес, трябва да се издигне и избере кмет. Село Яребица е точно такова място. На критериите за гласоподаватели отговорят едва 12 души, от които 8 са в Турция.

Така на изборите на 29 октомври в селото трябваше да бъде избран кмет. Тефик спечели вота вода като единствен кандидат, като получи подкрепата на четирима гласоподаватели.

Сестрата на Решед е болна и безработна. Останалите двама жители в селото са пенсионери, а и през по-голямата част от времето живеят в Кърджали, разказва ни новият кмет. Така сега той е един от двамата постоянно пребиваващи в селото и единственият работещ.

В редица села в страната има само по един кандидат-кмет, което им осигурява безапелационна подкрепа.

Друг изборен куриоз също влезе на фокус в благоевградското село Крупник. Там битката между двамата кандидати в една от секционните избирателни комисии заприлича повече на сериал, отколкото на нормален изборен процес, след като снаха и дъщеря на кандидати влязоха в лют спор, предаде още bTV.

Кандидатите за кметския стол са Александър Равначки от ИТН и Иванка Чакалска от "Партия на Зелените".

При броенето на бюлетините се оказа, че председателят и зам.-председателят на СИК са като Капулети и Монтеки в "Ромео и Жулиета". Председателят е снаха на един от кандидатите, а зам.-председателят - дъщеря на другия кандидат.

При броенето на бюлетините резултатът излиза с две бюлетини разлика в полза на единия кандидат и тук започва драмата.

Зам.-председателят на СИК решава да вземе 4 невалидни бюлетини и да ги направи валидни, за да може майка ѝ да спечели. В комисията започва скандал, в следствие на който половината членове напускат СИК.

Пред залата, в която се броят бюлетините, се събира почти цялото село.

В интервю за БНТ от ОИК-Симитли казаха, че са запознати с казуса в 18-а СИК в Крупник и се надяват там броенето на гласовете да приключи и комисията с мнозинство да реши, че признава резултатите.  До 4:00 часа тази нощ членовете на СИК са останали на място. След това са занесени в ОИК-Симитли, където ще бъдат броени отново. Броенето на бюлетини още не е приключило, заради множество сигнали и поправка на изборните протоколи.