Това се съобщава на сайта на КС. От пресцентъра на РЗС информираха, че на 11 август магистратите са  допуснали за разглеждане жалбата на Яне Янев за
нарушения на изборното законодателство в Турция и искането да се обяви за незаконосъобразен изборът на седем народни представители от ДПС, предаде БТА.
Самият Янев заяви по време на заседанието на комисията по правни въпроси в парламента, че искането е с цел касиране на депутатския мандат на Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова-Копърова, Тунджай Наимов, Дюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан, съобщи БГНЕС.
Само двама от конституционните съдии са се подписали под решението с особено мнение, уточни лидерът на РЗС. Като страни по делото са привлечени и Народното събрание, Министерски съвет, министърът на външните работи, Централната избирателна комисия, агенция ГРАО и две неправителствени организации. Всички те имат 20 дневен срок да внесат становищата си в съда.
За това време РЗС ще предостави на съда и други доказателства по предмета на делото. Поради особено голямото обществено очакване от партията се надяват делото да започне още през септември, каза още Яне Янев.
Само преди дни от служба ГРАО изнесоха данни, според които 174 души, повечето от които в Турция, са гласували по два пъти на парламентарните избори. (Виж линка долу)
На днешното си първо заседание парламентарната правна комисия отхвърли проекта на РЗС за закон за изменение и допълнение на закона за избиране на Велико народно събрание. Единствено представителите на Синята коалиция в комисията подкрепиха предложението.
Депутатите решиха, че най-напред ще сформират работна група, която да започне работа върху бъдещия избирателен кодекс и едва когато е ясно какви точно промени е необходимо да бъдат направени в конституцията, ще се променя закона за избор на ВНС. Любен Корнезов от Коалиция за България определи този закон за "излишен" и "юридически и политически беден".
Според Четин Казак от ДПС преди всичко се налага задълбочен дебат за належащите промени в изборното законодателство.