Той напомни, че за този вот има предвиден ден за размисъл и той е в събота, като призова за изработването на единен кодекс и правила за всички национални вотове – местни, парламентарни и т.н.
Частични местни избори ще има в София, Враца и още няколко общини в страната, припомни Александров.
На първия тур ще участват всички регистрирани кандидат кметове. Ако за даден кандидат не гласуват повече от половината от гласовете, то първите двама кандидати ще участват на втори тур.
Над 1400 са секциите в София.
1 110 258 души са включени в избирателните списъци на частичните изборите за кмет на София в неделя, съобщиха от дирекция ГРАО за БТА. 1409 избирателни секции отварят в неделя за вота. Служебни секции в болници, социални домове, следствените арести ще се отварят ако има минимум 30 избиратели, готови да гласуват в тях, обясниха от ОИК-София.
Общо 18 политически партии, коалиции и инициативни комитети са регистрирали свои кандидати за участие в частичните местни избори за кмет на София. Основните претенденти за поста са тези на ГЕРБ - образователният министър Йорданка Фандъкова, и на Коалиция за България - бившият общински съветник и зам.-финансов министър Георги Кадиев.