На евроизборите двойно гласувалите са 67. Това съобщи пред БНТ шефът на службата Иван Гетов.
Нарушителите  излязоха на бял свят месец след изборите за 41-ия парламент, след като ГРАО потворно въведе имената и личните данни на всички гласували. И съвпаденията веднага изскочиха.
 "В София са десетина наши сънародници, които са гласували 2 пъти, във Варна са 14 човека, но най-голямата маса е в Турция – там са гласували 79 човека, от които 68 пъти на самата територия на Турция два пъти, а 11 са гласували и в Турция, и в България", уточни Гетов.
Проверката установила още, че без да имат право бюлетини са пуснали и 33-ма непълнолетни, както и шестима затворници.
Главната дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” вече е предалата данните в Централната избирателна комисия. Утре те ще бъдат изпратени в прокуратурата, за да се направят проверките по места, обяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. И от ГРАО, и от ЦИК обаче отбелезявт, че тенденцията е към намаляване броя на гласувалите 2 пъти.
"Трябва да кажа, че това са значително малко лица, които са гласували повече от един път. При предишни избори такива лица са били много повече. Предишни години е имало няколкостотин", заяви Негенцова.
Прокуратурата ще разследва нарушителите и ако се докаже вината им, ги чака пробация и глоба от 2000 лева.