Един от най-често задаваните към мен въпроси през последния месец беше "Какви цели си поставяте вие и ИТН за работата в Европейския парламент". Всеки път отговарях подробно, напоително и честно и предполагах, че в крайна сметка може би всички кандидати ще направят един и същ извод - че трябва да се работи за България.

Да, но...

Кампанията за изборите 2 в 1 вече привършва и точно в нейния край, по време на едно от посещенията ми в поредния български град, ми попадна една рекламна брошура на кандидат за европейски депутат. Господинът, настоящ народен представител от ПП-ДБ, е използвал три от четирите страници да представи себе си, а на последната е написал няколко точици, които е определил като "програма". И тук намерих изречението, което ако не беше страшно, щеше да е просто тъпо. В своята брошурка умният и красив господин Ананиев казва в прав текст, че иска да стане депутат в ЕП, за да може от там да прокарва директиви и регламенти, които да задължават България да приема законодателство по въпроси, за които вътре в страната няма консенсус.

А сега да се замислим какво точно означава това.

Някой гледа на ЕП като инструмент, с който да "надцаква" Народното събрание и да го заобикаля тогава, когато няма силата, компетентността и аргументите да прокара решение там.

Снимка: ИТН

Някой се опитва да обезцени и обезмисли избора, който българските граждани ще направят, избирайки свои народни представители. Някой иска да пише "директиви и регламенти" в Брюксел и да ги налага в София тогава, когато българският парламент - респективно, българският народ - ще има мнение, различно от това на господин Настимир Ананиев и ПП-ДБ.

Щеше да е просто тъпо, ако не беше страшно.

Например, онова нещо с постепенното признаване на еднополовите бракове, не мина в Народното събрание, но - както виждаме - вероятно София ще го получи като "директива и регламент"... И кой знае още какво...

Затова се обръщам днес, в последния възможен момент, към всички, които ще гласуват на изборите за Европейски парламент.

Мислете! Не позволявайте там да отидат хора, които ще го ползват като план Б тогава, когато не могат да пробият с вредните си идеи тук, в България.

За разлика от такива "евролюбци", представителите на ИТН гледат към Брюксел със съвсем конкретни и полезни за нашата страна цели. Нашите задачи са прости и ясни - важните за България въпроси да бъдат в дневния ред на ЕП и България да участва във вземането на решенията, които я касаят, а не да бъде само "подизпълнител" и "прилагач" на директиви.

Изборите за ЕП са единственият начин гражданите да изпратят в Европа хора, избрани от самите тях, а не назначени от правителствата. Хора, които ще представляват тези, които са ги избрали, техните стремежи и желания, а не сивите мечти на чиновниците. И ние сме тези хора. Има такъв народ!

Има Такъв Народ е с номер 1 в бюлетината за европейските и национални избори.

Ивайло Вълчев е с преференция 101

Снимка: ИТН

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!