"Демократична България" запази дистанция в спора между ГЕРБ и ПП кой да стане външен министър след ротацията. Според депутата от ДБ Ивайло Мирчев въпросът кой да заеме поста, трябва да решат само те двамата заедно.

"Те са страхотен екип двамата и имат страхотни резултати. Нека да ги оставим те да решат този въпрос. Те трябва да дадат вътрешна оценка на министрите, тази оценка трябва да дойде в парламента и парламента да си вземе собствените си решения. но най-добре да оставим тази тема на тях и след като те го решат този проблем, парламента да гласува", коментира Мирчев в студиото на БНТ.

В същото време депутатът от ГЕРБ и шеф на парламента Росен Желязков похвали ДБ за балансираната позиция по време на размяната на ултиматуми между първите две политически сили, които не могат да се договорят за поста на дипломат №1.

Мирчев анализира и ситуацията в Столичния общински съвет след избора на председател от ПП-ДБ-СС и последвалото разпределение на водещите комисии в ръцете на ГЕРБ и останалите групи.

"Продължаваме Промяната" - "Демократична България" - "Спаси София" са в капан от самото начало, тъй като нямаме 31 съветници в Столичния общински съвет и това е изключително голямо предизвикателство за нас. Но това, което се случва през последните дни, роди се ново опозиционно мнозинство, защото от уж опозицията, успя да се събере и да генерира нещо, което никой не беше очаквал", призна Мирчев.

"Нашият призив от самото начало беше - да, трудно е, не се харесваме, както и в парламента, тук няма някаква тайна. И в парламента не се харесваме особено, и в СОС не се харесваме. Ако мислите, че в сглобката или извън сглобката някой се харесва с някой друг, но и в парламента, и в СОС, ситуацията отразява обществените настроения. Нищо различно от това, което имаме в обществото", подчерта Мирчев.

Според него, разликата е, че в СОС е много трудно е да се направят нови избори.

"Докато имахме 5 пъти избори за 2 години, които не доведоха до кой знае какво, в СОС това е много по-трудно да се случи. Възможно е и има опции за това, но софиянци гласуваха за това да се разгради този стар модел и те гласуваха за хора, които трябва да приведат София напред."

Ивайло Мирчев изрази надежда, че разумът в СОС ще надделее, за да заработи той и да се случат необходимите реформи. Той добави, че едни нови избори не са изход и това се е доказало, и изрази съмнение, че нещо би се променило.