Фалшивите болнични са проблем, който трябва да се адресира като такъв, а не да се товари някой с плащането на сметката за него, смята бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

В студиото на "120 минути" по bTV Калфин заяви, че решението да не се плаща първият ден от болничния е "глупаво" и е направено, за да се угоди на един от коалиционните партньори, което е видно и по реакциите на финансовия министър, на когото "му е все едно".

Проблемът не е в размера на вноските и тяхното намаляване няма да компенсира това решение за първия неплатен ден на болничните. Истинският проблем е в злоупотребите с болнични, за което в Европа има много практики за справяне, заяви Калфин.

Първата стъпка към ликвидирането на практиката с издаването на фалшиви болнични е въвеждането на дълго отлаганата електронна здравна карта, благодарение на която ще е видно всеки къде и кога се е лекувал и на какви процедури е бил подлаган, смята бившият социален министър.

Ивайло Калфин коментира и ситуацията с така наречената "втора пенсия" и фактът, че много хора ще получават по-малко пари, отколкото ако им се плаща само една пенсия.

Проблемът е създаден още преди 20 години, "защото моделът за тази система беше взет от Латинска Америка". Идеята е част от парите ти да са на лична партида, която можете да следите, но в частните пенсионни фондове не важат правилата за солидарното пенсионно осигуряване, където важи швейцарското правило и има отчитане на инфлацията, обясни Калфин.