Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви категорично, че "Има такъв народ" трябва да обявят имената на премиера и министрите, преди да бъдат обявени публично. По-рано от партията на Слави Трифонов заявиха, че ще го направят чак, след като получат от президента мандат за съставяне на редовно правителство. 

По-рано днес в парламента десните поставиха условие да бъдат обявени имената на министрите, заявиха, че това трябва да са хора, които "привличат доверие, а не поставят въпроси" и настояха да се предложи на трима служебни министри да останат и в редовния кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. 

"Не може да си позволим да слагаме който и да е по министерски постове, както правеше Борисов - по бензиностанциите. Трябва да са хора с ясни биографии, които са проявили назад във времето характер да се справят с корупцията, а не просто да им дадем шанс, няма време за шансове. Ние не можем да си дадем гласовете за нещо, което не знаем какво е - котка в чувал. "Има такъв народ" си представят, че с 60 души ще направят правителство на малцинството, което от тяхна гледна точка означава, че просто един ден - в 6 часа на въртележката, нали така беше - ще извадят един състав на кабинет и ние ще трябва да гласуваме или не за него. Аз казвам: дайте да си говорим сериозно, да обсъдим това, което трябва да се направи, защото ние искаме да направим това, но не можем да дадем подкрепа ей така, да допишем празен чек. Няма как да стане, защото не става дума за нашата подкрепа, а на 350 000 души, които са гласували за нас“, категоричен бе тази вечер Иванов в предаването "Лице в лице" по bTV.

И призова за здрав разум, за да имаме управление, което най-после да скъса "с този корупционен ад". 

"Не сме заплашвали, просто досега имаше просто разговори, без да довършат с общи ангажименти, но ще дойдем време да гласуваме. Затова искаме това да не е просто някакво правителство, а от компетентно, решително и да се справи с най-голямото предизвикателство - корупцията“, допълни лидерът на "Да, България".

Той допълни, че няма да коментира слухове кой ще заеме министерските кресла в кабинета на ИТН.

И за пореден път декларира, че не искат постове: "Не искам да стана премиер, не искам да стана главен прокурор и не искаме да излъчваме министри в кабинет, особено в такъв с нестабилна подкрепа. Което е глупаво, защото при нас има много качествени хора, но сме приели тази позиция.

След като по-рано днес ДБ изразиха опасения, че ДПС участва в консултациите за съставяне на кабинет, той отговори на въпроса как ще постигнат исканите промени в Конституцията, ако ДПС не даде с гласовете си подкрепата си:

"ДПС и ГЕРБ ще бъдат толкова по-мотивирани да участват в конституционно мнозинство, ако бъдат държани настрана от властта. Ако разберат, че повече не може да продължават по този начин, че са поставени на властова диета, те все пак ще се намерят хора, които ще намерят сили да разберат, че трябва да гласуват за промените в Конституцията и да се отърват от Гешев, защото ще разберат, че започват да плащат непоносима цена за това, че го крепят. Тоест - за да можем да осигурим мнозинство, ние трябва да кажем: границата е ДПС и ГЕРБ, които до преди няколко консумираха властта като бащиния, да останат извън възможност да налагат своя ред и да търгуват с влияние“.