Не е ясно обаче какво е било неговото участие, тъй като нямал длъжностна характеристика, обясни Костов пред журналисти в парламента при обявяването на първото становище на комисията относно междинния финансов отчет на ДАНС, съобщи БТА.
Петров е разпитвал свързвания със сайта „Опасните" Огнян Стефанов преди той да бъде пребит. Съветникът водил разговори и е пиел кафе с оперативно интересни лица, разказа Костов. На въпрос дали Петров ще бъде изслушан на заседание на комисията, председателят й отговори, че тя няма да се превръща в „арменския поп", предаде Дарик радио.
Следващата седмица, или когато са готови в ДАНС, журналисти ще могат да се запознаят с онази част от делото, която може да се декласифицира.
Иван Костов добави, че при изслушването вчера в комисията бившият председател на ДАНС Петко Сертов е разпознал подписа си под предложението да бъдат подслушвани хора по оперативното дело. Костов посочи, че до този момент има данни, че разработката не е законосъобразна и целесъобразна. Комисията за контрол на ДАНС оценява като много добро управлението на финансовите разходи на агенцията, особено в условията на намалено на два пъти финансиране от бюджета на страната, е посочено в първото й становище. Лидерът на ДСБ допълни, че намалението на субсидията през тази година е общо 18.3 на сто, като за годината агенцията разполага със 109 млн. лева. Подготовката за бюджета за 2010 г. е направена в срок, като е предложен консервативен бюджет и е отчетена необходимостта от намаление на някои големи капиталови разходи, е записано в становището на комисията. Взето е решение да се провери всеки проект за капитални разходи, както и да бъде преценен процесът на планиране на капиталовите разходи.
Комисията е взела решение да се запознае на свое следващо заседание със състоянието на човешките ресурси в ДАНС. Според Костов е много голям броят на служителите с над 25-годишен стаж и при пенсионирането им агенцията ще се затрудни финансово с изплащането на техните обезщетения. По думите му  броят на тези служители е около 25 % от целия състав. През миналата година има назначени много хора, но те са млади и все още нямат необходимия стаж, допълни той.