Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността да има коалиция с тях е голяма. Смятам, че е над 80%, дори 90%. Няма да има участие на ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред Нова тв бившият председател на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ".

"Слави Трифонов го няма в листите и той много ясно заяви причините си. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В "Има такъв народ" има експерти, а не едно лице, което дърпа конците", обяви тя.

"Да стоиш в периферията е най-добре и безобидно. Не вярвам на социологията, защото обстановката е много динамична. Нека видим резултатите. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме", добави Митева относно изгледите за следващия парламент.

Тя коментира и правната рамка в спора межди "Да, България" и ЦИК в Стара Загора, където листата на партията не бе рагистрирана.

"В Изборния кодекс е казано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение от подписа, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са оказания на преносителя да ги представи и по електронен път. Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да мое да се сравни. Флаш паметта е подадена след изтичане на срока на регистрация. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака", обяви Ива Митева.

Според нея Кирил Петков не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър председател.

"Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Европейската практика на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България", коментира Митева.