Имената на министри в проектокабинет на ПП-ДБ, които "изтекоха" неофициално в някои медии, провокираха възмущението на "Има такъв народ".

От партията на Слави Трифонов не одобриха номинираните, според непотвърдение, но и неотречения списък с кандидати, сред които Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Весела Чернева и Николай Денков - за премиер.

"Ако тези имена се окажат накрая факт, това е поредната подигравка на "Продължаваме промяната" с българските граждани, коментира депутатът Станислав Балабанов в кулоарите на Народното събрание.

"В такива напрегнати обществено-политически ситуации Айнщайн е казал нещо много мъдро: "Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и по-прости", добави той към коментара си.

Още докато ИТН участваше в четворната коалиция обвиняваше номинираната за външен министър Весела Чернева, според неофициалния министерски списък, че е иззела функциите на тяхната министърка Теодора Генчовска и лично с тогавашния премиер Кирил Петков движи темата за свалянето на ветото над еврочленството на Република Северна Македония.

Снимка: БТА

По-рано депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер отрече в момента в коалицията да се обсъжда поименен състав за правителство и определи информацията като слухове. Затова пък Николай Денков коментира едно по едно имената като достойни и не отрече подобна хипотеза.

От своя страна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че "контролирано изпуснатият" списък няма как да бъде одобрен от неговата партия. Той настоя Кирил Петков и Асен Василев да отстъпят назад, по негов пример, и да не влизат в правителството.

Ако тези имена на политици от ПП и ДБ се потвърдят за кандидатминистри, то от ГЕРБ също ще предложат знакови политически фигури, като Делян Добрев и Томислав Дончев, стана ясно от коментара на Борисов пред медиите в кулоарите на парламента.

Иначе, на брифинг в парламента ИТН обявиха, че са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за защита от домашно насилие - "тема, по която се упражняват почти всички политически партии много често, по наше вътрешно убеждение, не толкова с мотивацията да има достатъчно добра превенция", коментира Тошко Йорданов. Председателят на парламентарната група на ИТН се надява с техния текст "да не се стига до такива ужасии, до каквито се стига".