Безспорно комисията по бюджет и финанси е една от най-важните. Затова трябва час по-скоро да бъдат приети комисиите и да се започне същинската работа на Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента Пламен Данаилов, депутат от ПГ "Има такъв народ", във връзка с призива на служебния финансов министър Асен Василев Народното събрание да приеме актуализация на бюджета.

По думите на Данаилов не може да има актуализация на бюджета, без да има приета комисия по бюджет и финанси, без да има избран председател, която да разгледа постъпилите актуализации и да консолидира мнението на всички парламентарни групи.

Задължително е да се създадат тези комисии, без тях реално парламентът почти не може да се каже, че функционира, коментира той.

Данаилов посочи, че ИТН има готовност да представи свой вариант за актуализация и отбеляза, че имат разлики основно в разходната част на бюджета, свързани с пропуски на съществени пера, за които трябва по думите да бъдат отделени средства.

Той даде пример със средствата за болнични на карантинирани лица. По думите му това е коствало на бюджета на Националния осигурителен институт стотици милиони, а такива разходи сега нямало предвидени.

"Или очакваме тежка криза, както говори здравният министър, или не очакваме никаква криза - както са заложените числа в актуализацията на бюджета. Сигурно, най-вероятно в бюджета има други допълнителни средства, но пак ли ще работим с постановления на МС за харчене или ще бъде ясно за какво отиват парите, които се преразпределят", посочи депутатът.