НСО да охранява само "тримата големи" в държавата и конституционните съдии - такова предложение лансира председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя уточни, че от "Има такъв народ" вече са готови с такива промени в закона за НСО. Това стана в началото на заседанието на комисията за контрол над спецслужбите. 

"Не ми харесва, че съм с охрана на НСО, но нямам избор, както и премиерът, и президентът. Не можем да ходим пеша или с колело на работа", призна Митева.

Тя очерта основните изменения в проекта, изработен от партията й. В него се намалява кръгът от лицата, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата. С коли на НСО ще се движат само председател на НС, премиер и президент, но не и главният прокурор, предвиждат измененията. Аргументът за това е, че обвинител №1 вече ползва охраната на Бюрото за защита на свидетелите. Председателката на парламента обясни още, че не е редно и кметът на София да ползва кола на НСО, както и представителите на президентската администрация.

На заседанието членовете на комисията изслушват шефа на службата за охрана ген. Емил Тонев, което продължи при закрити врата. Той ще отговаря на въпроси на депутатите как се прилага законът до момента, колко са сигналите на застрашени политици, колко струва охраната им и други. Сходен законопроект беше изготвен и от парламентарната група на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" с вносител Николай Хаджигенов, който също е член на Комисията за контрол на службите.

Има нужда от промени в Закона за НСО, коментира в отговор на въпрос началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев след изслушването му в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Тонев посочи още, че въпрос на политическо решение е кои да бъдат лицата, охранявани и транспортирани от НСО. Това е политическо решение, аз ще направя това, което ми казва законът, заяви Емил Тонев. Той уточни, че в комисията са говорили като цяло за законовите действия, които НСО е предприемала през годините за охраната на лицата.