"Има такъв народ" се готви за първото си явяване на местни избори, стана ясно от коментара на зам.-председателя на парламентарната група Ивайло Вълчев. Той съобщи, че до няколко дни партията ще бъде готова да обяви начина, по който ще се явят на местните избори.

"Там, където ще издигнем собствени кметове, сме готови. Въпрос на няколко дни е да обявим начина, по който ще се явяваме. Завършваме процеса на подготовка в общински и областен мащаб. Нашата организация в общините имаше огромната свобода да взема решения на място", коментира той в кулоарите, цитиран от БТА.

И подчерта, че ИТН е предоставила пълна свобода на своите организации по места да решат за кандидатите. Хората са номинирани на принципа "отдолу - нагоре" от общинските структури и със сигурност няма да има "парашутисти" в тях, гарантира депутатът.

"Познавайки спецификата на местните избори, знаем много добре, че има граждански сдружения, местни коалиции, достатъчно време имаха нашите общински организации по места, за да вземат тези решения. В момента правим финален преглед на всичко, което сме получили от страната и до средата на другата седмица ще бъдем готови с това да обявим конкретно кои са кандидатите по места", добави той.

Вълчев обяви, че в голяма част от областните градове както и в конкретни общини от ИТН ще издигнат собствени кандидати за кметове.

По повод репликата на Бойко Борисов, че чака да отмине ретроградният Меркурий, за да каже кой е кандидатът за кмет на ГЕРБ в София, Вълчев заяви, че ИТН не се вълнува нито от разположението на планетите, нито от фазата на луната.

"Знам, че има слънчева буря и голям облак от плазма лети към Земята, но това по никакъв начин няма да разбута нашите подредби и планове", пошегува се Вълчев и добави, че ретроградният Меркурий е в сферата на влияние на други политически сили.