Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат, предаде БНР.

Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането на български военнослужещи във военни конфликти, преразглеждане на Зелената сделка и запазването на базови енергийни мощности.

Независимите депутати предложиха и срещнаха подкрепа за спешно изграждане на Единен център за управление на кризи към Министерство на отбраната, спиране на т.нар. "джендър пропаганда" и пълна забрана за изграждане на соларни паркове върху земеделски земи.

Според председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от получената подкрепа зависи дали евентуален редовен кабинет ще има пълен 4-годишен мандат или ограничен: "Най-правилното е да има 4-годишен мандат. Ако има непреодолими различия между някои партии, но все пак има осъзнаване от някои портии, че от кризата, в която се намираме, трябва да започнем да излизаме, тогава може да се направи по-кратка програма в срок година или две, в която да се решат най-належащите неща, по които има консенсус. И тогава прозорецът може да бъде по-къс".

От партията на Слави Трифонов представиха своите предложения за промяна в Закона за съдебната власт, приоритетите им в наказателно-правен аспект, вижданията им за антикорупцията, както и за отбранителната и външната политика на България.

Тошко Йорданов подчерта, че важен аспект за тях е разликата между цените на хранителните стоки в големите вериги в България и в Европа. "КЗК е органът, който трябва да си влезе във функциите", посочи той, цитиран от Нова тв.

В сферата на образованието, според ИТН, проблемът е принципът "парите следват ученика". "Това мултиплицира широка безпросветност, тъй като преподавателите от началното училище до висшето образование гледат на студентите и учениците като на бройка пари към учебното заведение", каза Йорданов.

Според него премахването на клиничните пътеки и минаването към диагностично свързани групи са сред малките стъпки за подобряване на здравеопазването.

"Приветствам усилията ви за конструктивен диалог и за решаване на политическата криза в България, която малко остава настрани като че ли в медиите. Разбираме, че третият мандат се модерира от президента и трябва така да бъде. Това е държавнически подход и виждам, че вие се насочвате именно към него за решаване на кризата", заяви депутатът от "Величие" Николай Марков.

Представеното от ИТН, според Марков, няма как да е в конфликт с която и да е политическа сила в българския парламент. "Това, което мен ме интересува е в какви срокове виждате това правителство? Дали го виждате като възможност с пълен мандат или в някаква друга формула? Вторият въпрос е дали имате реална представа за финансовото положение на България?", попита той.

Снимка: БТА

В отговор Йорданов отбеляза, че сроковете зависят от това каква подкрепа би получило това правителство. "Най-правилното е да има 4-годишен мандат", каза той, но допълни, че има възможност и за по-кратка програма - от година или две, в които да се решат най-належащите проблеми.

"Що се отнася за финансовото състояние на страната, нашето мнение е, че е лошо. Бюджетите, които направи Асен Василев са най-общо казано левичарски. Изключително вдигнати разходи, при ниски приходи в държавата", заяви Йорданов.

"Чухме разумни политики от "Има такъв народ", поставиха точни и ясни приоритети, съвпадат с нашите виждания. Ще подкрепим "Има такъв народ", подкрепяме ги идеологически, заяви в "Още от деня" Дарин Георгиев, част от депутатите, които останаха до Николай Марков след разпадането на парламентарната група на "Величие".

По думите му от ИТН могат да разчитат на шест гласа. "Не са поставяни условия от наша страна, единствено да участваме в детайлното изграждане на политиката - например да имаме право да участваме в комисии и да се направи изключение. "Величие" не съществува вече. Част от нас преминаха през детектор на лъжата, останалите ще преминем през метода утре, имаме записани часове, с което ще стане ясно кой е честен човек. Ние сами си го организираме, ще оповестим резултатите. Питат ни за нещата, в които бяхме обвинени - в предателство и корупция, не са ни обещавани постове", допълни Дарин Георгиев.

Поясни, че ако има избори наесен нямат време да сформират нова партия.

От ИТН още в понеделник посочиха, че срещите ще са публични и ще се проведат по прозрачен начин. На тях ще бъдат обсъдени приоритетите за управление на страната, най-неотложните проблеми и мерки за тяхното решение, както и конкретните срокове, за които може да се постигне изпълнението им, посочиха от политическата формация в поканата, изпратена до депутатите.

По-рано днес ИТН и независимият депутат от разпадналата се група на "Величие" Красимира Катинчарова, която представлява депутати, близки до Ивелин Михайлов, не намериха общи теми, за да продължат преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат.

"Има такъв народ" започна срещи във връзка с третия проучвателен мандат за съставяне на правителство днес с нечленуващите в парламентарни групи депутати в 50-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев вчера възложи на ИТН да посочи кандидат за премиер, а от партията заявиха, че от днес започват разговори с останалите партии и независими депутати.