Някой иска да прикрие второто българско име в досиетата "Пандора", категорични са от "Има такъв народ". Заявиха го бившите депутати Мика Зайкова и Ивайло Вълчев в студиото на БНТ. "Явно това е нарочно, със сигурност се касае за някоя личност, която индиректно или директно участва сега в този изборен процес и някой иска да прикрие, защото за всички останали разбрахме", коментира Зайкова.

"Или някой иска да го прикрие, или да го извади в момент, в който ще боли повече", допълни я колегата й Ивайло Вълчев. "В България стоим и чакаме да разберем дали отвън нещо ще се случи, очевидно отвън се вижда повече или се говори по-свободно", коментира той. Според Мика Зайкова у нас си има институции, отговорни това да не е така и ги изреди - КПКОНПИ, НАП и ДАНС.

Двамата коментираха и отношенията си с партията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. От ИТН няма как да кажат отсега дали имат сходство с "Продължаваме промяната", защото не са видели още съдържанието й.

"Тези момечта, като бяха министри, работиха добре. Сега те са партийци, политици и за да можем да говорим имаме ли сходство, или нямаме, аз трябва да видя тяхната програма", заяви Мика Зайкова, като уточни, че към момента такава не е видяла.

"Предполагам, че ще имаме сходни приоритети и нищо не пречи в едно бъдеще време... Нека видим резултатите от изборите и да седнем и да видим къде са нашите сходни политики и приоритети, и да намерим сходните точки, защото тази държава не може да живее повече без правителство", категорична е експертката на ИТН, която откри двата поредни парламента с най-краткия живот.

"Знаете, че два пъти откривам НС и искам на всички, които утре ще влязат в НС, да помнят клетвата, защото над всичко стои България и народът. Политиката означава диалог и разумен компромис", заяви Зайкова.

"Изборите ще покажат, че ИТН няма как да бъде подминат", прогнозира пък Ивайло Вълчев по темата за сформирането на кабинет след изборите. "Ние сме отворени за разговори и имаме желание да се случи такова правителство", декларира той.

Двамата коментираха и предстоящата президентска кампания, като изведоха тримата основни играчи в нея - Румен Радев, проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов. Според Ивайло Вълчев това са три личности с авторитет и "ще бъде много жалко, ако в тази кампания нападките вземат връх, вместо да обяснваш с какво си по-добър от другия. Силно се надвам да бъде борба на идеи", коментира Ивайло Вълчев.

Според Мика Зайкова народът не е късопаметен и най-трудно ще му бъде на проф. Герджиков заради подкрепата на ГЕРБ, които, по думите й, са се скрили зад него.