"Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) започват поредица от искания към Конституционния съд за закони, които смятат, че са приети в нарушение на основния закон. Това обявиха пред медиите в Народното събрание Петър Петров от "Възраждане" и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

По думите на Петров коалицията ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ не спира да нарушава Конституцията, законодателството и правилника за работа на Народното събрание. Поредното доказателство било включването в днешната програма на законопроект за промени на вече приетите промени в Конституцията.

Тези изменения бяха внесени онзи ден, вчера експресно бяха разгледани от правната комисия и днес - в пленарната зала, ние от" Възраждане" и ИТН сме против тази практика на ГЕРБ,ПП-ДБ и ДПС да нарушават Конституцията, подчерта Петров. Затова и двете опозиционни сили започват поредица от искания към КС за обявяване на противоконституционност на законите, които смятат, че са приети в нарушение на основния закон. Първото искане, което след минути ще внесем, визира приемането на две четения в едно пленарно заседание на законопроекти, въпреки че народни представители са заявили, че между двете гласувания ще направят предложения по текстовете, разясни Петър Петров. Но, добави той, коалицията прави всичко, за да прокара това, което желае, дори да нарушава Конституцията. Пореден пример ще видите сега, когато промените на промените в основния закон, с които "сглобката" е решила да "възкреси" Висшия съдебен съвет, колегиите към него и пленума за неопределен период, ще бъдат разгледани в пленарната зала, разясни депутатът от "Възраждане", като обяви в аванс, че тези текстове двете формации ще атакуват в КС.

Пожелаха си нови хора в КС, техни, сега ние ще им намерим работа, на свой ред посочи и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му всяко едно противоконституционно, според тях, действие на управляващата "сглобка" ще отива в КС за решение. Не, защото ние от опозицията искаме да се заяждаме, а защото управляващите непрекъснато нарушават основния закон, обясни Йорданов. По думите му Десислава Атанасова и Борислав Белазелков изобщо не е трябвали да стават конституционни съдии, те са политически назначения. Ако Борисов се обади на Атанасова, тя ще каже накрая това, което е казал той, подчерта председателят на ПГ на ИТН.

За убийството снощи на Марин Божанов коментира, че страната е залята от престъпност.