Депутатът от ДПС Делян Пеевски се изявява като основен говорител на ДПС, но няма роля в правителството, каза народният избраник от ПП Искрен Арабаджиев в ефира на Нова телевизия.

"Не сме забравили неговата роля в медийния пазар, но стига да подкрепят нашите законопроекти, няма да откажем подкрепа от ДПС. Същото важи и за ГЕРБ. Докато правителството изпълнява програмата, която сме приели, ще го подкрепяме", каза той.

"Ролята на ДПС е да имаме конституционна промяна, която да върне справедливостта. Но подкрепата за правителството идва от парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Не е сега моментът за реформи в службите, но сме категорични, че такива трябва да има", добави Арабаджиев.

По повод труса в некоалицията с напускането на Атанас Атанасов от ръководния пост в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, народният представител заяви, че няма индикация той да е кандидат за шефското място на някое разузнаване. 

В края на седмицата и от ГЕРБ, и от ДПС заявиха, че не подкрепят сливането на военното с външното разузнаване, каквато реформа предлагаше Атанасов, което стана причина той демонстративно да хвърли оставка. Борисов и Пеевски обаче увериха, че го ценят и че е действал прибързано, а лидерът на ГЕРБ дори лансира хипотезата, ако поиска, Атанасов да поеме ДАНС.

"Не е ставало дума Атанасов да оглави някоя от службите, ще има публична процедура по избора на ръководство", отрече обаче Искрен Арабаджиев, който вече е номиниран за кмет на Ловеч.

Той коментира и приетия антикорупционен закон.

Спирането на дерогацията за руски петрол носи рискове за цените на горивата, призна Арабаджиев, но при внимателно планиране, всичко може да премине успешно, смята той.

"И преди войната "Лукойл" работеха не само с руско гориво. Даваме ясен сигнал, че трябва да настроят рафинерията, така че да работят според европейското законодателство", подчерта той. И уточни, че на национално ниво най-големият опонент ПП на местните избори е ГЕРБ-СДС.