Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска спешни промени на правилника на Народното събрание, след като "Възраждане" оглави парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, която следи и за прилагането на специалните разузнавателни средства. 

Според парламентарния правилник при всяка нова сесия на Народното събрание тази комисия сменя председателя си, а политическите групи се редуват според своята численост. Първият председател беше бившият външен министър Даниел Митов от ГЕРБ. След това начело на комисията беше Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България", който замени Атанас Атанасов. Последният подаде оставка от комисията в знак на протест след решението на ГЕРБ и ДПС да бламират инициативата за реформа на специалните служби. 

Така на 17 януари Николай Дренчев от "Възраждане" пое председателството на Комисия за контрол на службите за сигурност през третата сесия на 49-то Народно събрание, а Бойко Рашков от ПП-ДБ остава неин член. 

Според Пеевски обаче "Възраждане" да са начело на комисията за контрол над службите за сигурност е "голям скандал" и е застрашена националната ни сигурност. Пред журналисти той заяви: 

"Проруска партия оглави контрола над българските спецслужби. Застрашена е националната ни сигурност. Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация. Досега "Възраждане" са се държали като хора, които няма да оглавяват тази комисия, защото знаят за какво става въпрос и, че са зависими. Затова ще поискам тази комисия да има постоянен председател, а не такъв на ротационен принцип".

За казуса беше попитан и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че шефът на комисията от "Възраждане" бил избран и с подкрепата на ПП-ДБ, тоест комисията е имала кворум "благодарение на тях". Лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се направи нов избор за председател и комисията да стане постоянна. 

Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ също коментираха темата пред журналисти. По думите на Петков той подкрепя идеята на Пеевски и тя ще бъде обсъдена от групата. "Предварително имах информация за готвено предложение за промяна на правилника за организация на дейността на Народното събрание, ще го видим, ще обсъдим и ще вземем решение", добави Атанасов.

Новият председател на въпросната комисия Николай Дренчев доби популярност през януари 2023 г. с думите си в "Панорама", че единствената му критика към президента на Русия Владимир Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна.

Костадинов: Няма по-голяма заплаха за Националната сигурност от зависим човек със санкции по "Магнитски"

"Кандидатът за председател на ДПС - Делян Пеевски, е не само заплаха за националната сигурност, но и заплаха за собствената си партия. Той е със санкции по "Магнитски" и ако бъде избран за председател, партията му би могла да последва съдбата на партията на Божков, която по същата причина не успя да се включи в избори.

Изключително комично е компрометирани хора с нечисто минало и неясно бъдеще да коментират "Възраждане". Възниква и въпросът: Дали не ги активира, този който ги държи чрез санкциите? Техните твърдения са изпразнени от съдържание. те са клевети и показват само едно - Българи, на прав път сме! Скоро ще си върнем България!

"Възраждане" е единствената пробългарска партия в български парламент, която обединява български граждани около каузата да превърнат България в просперираща държава и в по-добро място за живеене", заяви в отговор лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.