Вчера лидерът на РЗС, който е председател на антикорупционната комисия в парламента поиска Кушлев да направи списък с имената на хората, които са оказвали натиск. Това стана, след като Кушлев призна, че такъв винаги е имало и ще има.
"Моралните принципи, върху които е построен моят мироглед, е да не се правят подобни изказвания и подобни скандали. От хора на много големи позиции са ставали тези внушения към мене и аз и сега се съобразявам с това, което те могат да ми причинят”, призна той пред bTV.
Все пак, Кушлев даде пример за натиск към действията на комисията, като каза, че негови колеги от Русе са много притеснени за натиска, оказван им за 41-годишния бивш общински съветник от Русе Виктор Епщайн. Него комисията "Кушлев" съди за отнемане на имущество на два пъти по 15 млн. лева. В момента той е в ареста и обвинен и за вземане на подкуп. Само преди два дни пък Епщайн беше осъден на 2 години ефективно за причинена катастрофа с двама убити и трима ранени.
По повод на отнетото имущество на варненския бизнесмен и доскорошен общински съветник Веселин Данов, Кушлев напомни за сезирането на съда от Комисията, за отнемане на имуществото му. Но изрази личното си съжаление за престъпната дейност на Данов, тъй като бил много близък с баща му – покойният виден юрист, конституционен съдия и министър на вътрешните работи в правителството на Димитър Попов Христо Данов.
Междувременно от РЗС съобщиха, че заради множество информации за корупция и облагодетелстване на висши държавни служители при управлението на тройната коалиция те предприемат действия.
В действащия в момента Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, умишлено са пропуснати като основания за отнемане на собственост редица членове на Наказателния кодекс. Това дава възможност на длъжностни лица, извършили огромни злоупотреби, да запазят придобитите по незаконен начин мезонети, имения, сараи, хотели, джипове, лимузини, земеделски земи и гори, се казва в съобщението на партията. Затова хората на Яне Янев ще предложат промени в закона. Те настояват да бъдат добавени следните точки - да се отнема имущство при - съзнателното сключване на неизгодна сделка, за придобитото имущество чрез неправомерно възложени търгове, обществени поръчки и концесии и чрез неправилно и невярно отчитане на производство, при стопански подкуп, за лица, получили неправомерни доходи от частен бизнес, развиван чрез използване на държавна или обществена организация и за длъжностни лица, превишили правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага.
РЗС смята още, че трябва да бъде приет също и отделен текст в закона, който регламентира доброто управление на отнетото имущество и не позволява да бъдат понесени нови загуби от държавата.