"Задължени сме да проведем диалози с партиите, припознати като партии на протестите. Задължени сме, за да успеем да съставим стабилен кабинет и стабилен парламент" - това заяви в кулоарите на парламента Станислав Балабанов от "Има такъв народ", предаде Нова телевизия.

По думите му от партията все още обсъждат вариантите за министър-председател, но отказа да посочи имена.

"От днес или утре започват разговорите, предстои да видим какво ще се случи", каза още Балабанов.

След като се наложи партията на Слави Трифонов да оттегли номинацията си за премиер - бившия министър на НДСВ Николай Василев, сега се очаква предложение, което да събере по-широка подкрепа. Имаше спекулации, че това може да е Ива Митева, тъй като до вчера от формацията отказваха да потвърдят, че отново ще предложат нея за председател на парламента. Днес обаче го направиха и тя беше избрана, така че тя очевидно отпада като възможен вариант за министър-председател.

От формацията направиха заявка да сменят и някои министри, предложени в първия им проектокабинет.

А вчера направиха и заявка за промяна в политиката - първо да обсъдят с останалите политически сили бъдещото правителство и след това да го предлагат, не както при предишния опит - да го съставят изцяло по свое усмотрение.

"Не мога да коментирам личности, необходимо е сформирането на правителство на базата на приоритети и програма", коментира междувременно днес служебният премиер Стефан Янев, който допусна министри от неговото правителство да продължат и в редовно.

По-късно в парламента започна първият председателски съвет между партиите, откъдето се очакват първите решения. Ива Митева заяви, че ще предложи отмяна на лятната депутатска ваканция, която по правилник е от 1 до 31 август.

"След като нямаше толкова дълго време парламент, не е редно народните представители да почиват, но отново е въпрос на гласуване и на приемане на решение", коментира тя.

"Надявам се народните представители да спазват стриктно процедурите и правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказвани. Наистина трябва да влязат в сила онези разпоредби в правилника, които са свързани с неговото нарушаване", каза още Митева.