Войната с президента продължава, затова няма новина в това, което се случва, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя коментира вчерашната размяна на реплики между държавния глава и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Според Йотова в момента сме свидетели на трети сезон на тази война. Първият беше "президент и войната в Украйна", вторият - "президент и Конституция", сега очевидно е "за кожата на един президент", допълни тя.

Според Йотова президентът Радев не би се поддал, на когото и да е било, за да създава партия, още повече да му се диктува кога и как да стане това.

"За всички години, през които работим заедно, аз съм се убедила, че това е човек на честта, че спазва до буквата на закона всички правила - и конституционни, и законови, и може би точно това сглобката не може да му прости. Защото от началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти. Той нито за секунда не ратифицира незаконните им действия, точно обратното - винаги се обръщаше към Конституционния съд. Това не се прощава," каза още вицепрезидентът, предава БТА.

Илияна Йотова допълни, че очевидно има нужда от политическа алтернатива. Според нея вчера президентът Радев не е казал, че той е алтернативата, нито е казал "аз ще я направя тази алтернатива, аз ще конструирам нова политическа партия".

Вицепрезидентът обясни още, че "бясната" реакция на всички, които участват в сглобката, може да се обясни с техния най-голям страх от алтернативата. "Колкото пъти на ден излязат и кажат, че няма алтернатива на тяхното управление, толкова пъти се мъчат да убедят себе си", каза още Йотова.

По повод сигналите на Делян Пеевски в прокуратурата срещу съветници на Румен Радев във връзка с тъй наречения "път на копринката", вицепрезидентът заяви, че няма съмнения за корупция в президентството.

БСП пък анонсира пресконференция, на която се готви да изнесе данни за корупция по време на служебните кабинети. Йотова коментира, че "който има такъв сигнал, за да няма внушения, за да няма провокации, за да няма провокации на политическия терен, нека да се отнесе към органите".