Само нашата страна няма изготвен план с мерки за подпомагане на бедните и на бизнеса заради поскъпването на газа, установи вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Чакам завръщането на министър-председателя от САЩ и мерките, които вчера, надявам се, са били начертани на Коалиционния съвет, да бъдат обсъдени в политическите формации", коментира Йотова в кулоарите на конгреса на КНСБ, където в словото си също разкритикува властта.

"Това, което до този момент със сигурност няма в страната, е цялостна програма за подпомагане на най-уязвимите и бизнеса. Няма държава в ЕС, която да не е съставила такава програма. България е единствената", отбеляза вицепрезидентът.

И на форума на КНСБ, в присъствието на депутати и министри от мнозинството, Йотова призова за мерки от страна на изпълнителната власт на фона на ускореното нарастване на цената на издръжката на живот.

"Кризата в Украйна и без това влоши тежката ситуация, увеличението на цените ще изяжда още повече заплатите, което ще води до още по-голяма бедност", посочи вицепрезидентът.

"Днес войната и доставките поставят под въпрос и това съществуване, шокови сметки за отопление и вода, касовите бележки в магазините станаха по-тежки от собствените портфейли на хората", продължи да описва ситуацията в страната Йотова.

И призова не за "решения на парче, а за "цялостна програма с целенасочени мерки в по-дългосрочен план, както го направиха всички държави в ЕС". Оправданията с миналото са недопустими, категорчна беше Йотова, но изтъкна, че е още по-рисково влизането в една нова спирала на избори с предсрочни такива.

Според председателя на парламента Никола Минчев, който също бе гост на Деветия конгрес на КНСБ, мерките "са адекватни". Попречило обаче избухването на войната в Украйна, оправда се представителят на "Продължаваме промяната".

"Бюджетът, който приехме преди три месеца, е изключително социален. Така се получи, че в момента, в който го приехме, избухна война, която се отрази негативно на всички", каза още Минчев.