"Аз съм убеден, че членството на България в НАТО и Европейския съюз са най-голямото ни постижение за последните 35 години. Винаги съм работил България да има своето място в съвременна Европа, НАТО и ЕС", казва кандидатът за евродепутат от ГЕРБ-СДС Илия Лазаров, главен секретар на Съюза на демократичните сили, който е на шесто място в листата.

Една от неговите теми, по които смята да работи и в бъдещия ЕП, е външната политика, националната сигурност и общата отбрана на ЕС.

"През последните 30 години ние живеехме в един комфортен свят, в който си мислехме, че това ще бъде вовеки веков. Истината е, че в историята няма нищо вечно, така че всичко еволюира и трябва да се адаптира към конкретните моменти. Ситуацията в момента налага единна отбрана на ЕС", коментира той.

"НАТО досега изпълняваше тази функция на застраховка за спокойствието на Европа, но тя трябва и сама да може да се грижи за сигурността си извън НАТО. Аз съм голям привърженик на Алианса, участвал съм като началник на кабинета на президента Петър Стоянов във взимането на решение за подаване на нашата молба за кандидатство за членство, но реалността налага в момента да има все по-голяма военна интеграция в Европа", каза Лазаров.

С лорд Джордж Робъртсън, генерален секретар на НАТО

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров

Според него това не значи да се лишим от нашата армия, напротив, но това означава всичките тези държави с армиите си да бъдат все по-интегрирани - единство на оръжията, единство на командването, така че, ако в един момент се наложи да се защитава ЕС, да могат да действат съвместно, а не когато се случи нещо, да се чудим как да го оправим.

Лазаров с Петър Стоянов и Нери Терзиева

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров

"Незабравимо е заседанието на 12 февруари 1997 г., под ръководството на президента Стоянов, на което се взе решение за подаване на заявлението ни за пълноправно членство в НАТО", спомня си днес дясната ръка на тогавашния български държавен глава.

Лазаров с президента Петър Стоянов и служебния премиер Стефан Софиянски

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров

И изрежда важните стъпки след това: "Следват посещението в Париж през април 1997г. и съгласието на президента Ширак, Мадридската среща на НАТО, която отвори вратите за България, посещенията на Хавиер Солана и лорд Робинсън в София и най-вече посещението на Бил Клинтън. Това направи възможно днес България да е различна от Молдова, Грузия и Украйна", коментира Лазаров, който беше началник на кабинета на президента Петър Стоянов.

В Париж заедно с Петър Стоянов и Жак Ширак

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров

За тази своя дейност тогава той беше награден в лично качество от посланик Хосе Кодерк с орден за граждански заслуги от името на крал Хуан Карлос на Испания.

Отличието от Кралство Испания

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров

"Вярвам, че каузата на СДС за пълноправното членство на България в НАТО и ЕС, за която работихме от създаването на партията, 35 години по-късно доказва своята стратегическа и историческа важност. Нашата сигурност е гарантирана от НАТО, а демокрацията от ЕС!", убеден е Илия Лазаров.

С генералния секретар на НАТО Хавиер Солана

Снимка: Личен архив на Илия Лазаров