Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия (ЕК) във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки на държавни органи - МВР (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"), Комисията за противодействие на корупцията, Агенцията за държавна финансова инспекция, Националната агенция за приходите, в общини, управлявани от представители на политическа партия ДПС, в домовете и семействата на нейни членове и активисти. Това съобщиха от офиса на евродепутата.

В позицията на Кючюк пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

В съобщението до медиите се посочва още, че по-рано днес евродепутатът е публикувал в социалните мрежи въпросите, които е отправил към ЕК - известна ли е, в контекста на годишното наблюдение на Комисията за състоянието на правовата държава, тази внезапно засилена и целенасочена акция на държавни органи срещу представители на една партия, пита той.

Какви мерки смята да предприеме ЕК, за да гарантира незабавно преустановяване на действията, които явно нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията в България, е следващият му въпрос.

И ще поиска ли ЕК разяснения от България за случващото се и сигналите за използване на институциите, като политически инструмент за репресия, настоява да узнае евродепутатът, цитиран от БТА.

Преди ден депутатите от ДПС, които стоят зад Ахмед Доган и бяха изключени от ПГ на партията, чийто председател е Делян Пеевски, излязоха с декларация по повод масови проверки на държавни органи на физически лица и техните семейства, фирми и бизнеси на членове и симпатизанти на ДПС, както и общини, управлявани от ДПС.

"Народните представители от автентичното ДПС се обърнахме към министър-председателя и главния прокурор с молба за спешна среща, за да призовем да не се допуска употреба на държавните институции с цел сплашване, разправа и възпрепятстване на свободата на изразяване", каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров в изявление за медиите в централата на партията, заобиколен от депутати, изключени от парламентарната група на ДПС.