Държавният глава се е запознал с доклада на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който е изпратен до Централната избирателна комисия (ЦИК). Той обаче няма да го публикува. 

"Най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас". Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в столичната Професионална гимназия по транспорт "Макгахан". По думите му дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС ще установят компетентните органи.

Според президента има нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт, каза Радев. ДАНС са подчинени пряко на Министерския съвет и лично на министър-председателя. Не очаквайте от мен да нарушавам някаква йерархия, каза Радев по повод това дали би публикувал доклада.

Този случай повдига някои интересни въпроси относно кадровата политика на управляващите. И заместник-министърът на електронното управление, и заместник-председателят на ДАНС, които са пряко замесени в този, меко казано, скандал, са назначение на управляващите, каза Радев. На въпрос на журналисти дали трябва да подадат оставка Румен Радев заяви, че тези въпроси трябва да се зададат към управляващите.

Снимка: БТА

Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът, заяви държавният глава.

По думите на държавния глава всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс. Президентът припомни, че той наложи вето на последната промяна в Изборния кодекс, която обезсмисли машинното гласуване, защото превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли моето вето, каза той. Според него възстановяването на доверието в изборите изисква комплексни усилия на редица институции.

Всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да ѝ свършат работата и да носят нейната отговорност. Това е залогът за развитието ни като нормална европейска държава, каза още държавният глава. 

Гласувах за развитието на София като модерна, европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим, заяви президентът след като даде своя вот.

Президентът коментира и сезирането на Конституционния съд за таксата пренос. 

Дори и привидно най-благородна инициатива не може да оправдае погазването на Конституцията и на договора за функциониране на ЕС,  каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод критиките към решението му да сезира Конституционния съд за таксата за пренос на природен газ.

Такива внезапни хрумвания, без никакви разчети, водят до несигурност и хаос, водят до нашата самоизолация в европейското семейство, отклоняват ни и отдалечават от европейските принципи и норми. Поставят под голяма заплаха структуроопределящо дружество като "Булгартрансгаз" и ние сме длъжни да го защитим, коментира Румен Радев.

Президентът не защитава националния интерес, поне не така, както аз го разбирам, каза преди дни министърът на финансите Асен Василев. Националният интерес от тази такса е на България, а не на Руската федерация и на "Газпром", смята министърът.