Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път застана на трибуната, откакто е депутат, за да призове останалите политически сили да съставят редовно правителство. Благодари на служебните министри, че са дошли на парламентарен контрол, но отбеляза, че "днес тук можеше да има наши министри, които ние сме излъчили".

"Да се вземем в ръце, да направим правителство и да си носим отговорност, които и да го направят", апелира Борисов. "Ние си "тупаме парламентарно време", ще изберем едни комисии проформа, без председател, и ще се видим чак другата сряда", каза той.

"Можеше да има комисии и вече да работим, времето си върви. Изслушваме служебните министри. Какво ще им направим, ако не дойдат? Ще им поискаме оставката?", попита лидерът на ГЕРБ.

"Ако искаме да се уважаваме, да се вземем в ръце и да направим правителство. И тук ще стоят други министри", призова Борисов.

Думите му раздразниха Корнелия Нинова, която реагира на призива му, че като мандатоносител бяга от отговорност. "Загубихте един месец в шикалкавене. Губите времето на държавата. Само вие трябва да поемете тази отговорност и да действате", констатира тя.

"Това, за което призовавате, зависи единствено от вас, не се опитвайте за пореден път да прехвърляте отговорността на останалите", обърна се към Борисов, отново от трибуната, лидерката на БСП. И разкритикува "игричките", както нарече срещите и преговорите тя с другите парламентарни сили. Нинова дори препоръча какви стъпки да следва лидерът на ГЕРБ.

"Казвате какво предлагате, определят се пет национални приоритета, по които всички имат съгласие, или почти всички, пет надпартийни приоритета - Шенген, еврозоната, съдебна реформа, и спирате да си мерите програмите, слагате разумен срок за времето, в което могат да се свършат. След това каните партиите и виждате какъв формат на правителство може да реши тези въпроси", каза соцлидерката. 

"Първо, второ, трето...излезте мъжки и си кажете", препоръча Нинова, която и в предишни парламенти е призовавала Борисов "да излязат и да се разберат по мъжки".

"Тези игрички не само, че тук създадоха хаос, създадоха хаос в държавата и не решават нито един проблем", обобщи тя.

Кандидатът за премиер, излъчен от ПП-ДБ Николай Денков пък поиска по най-бързия начин да бъдат сформирани парламентарните комисии, за да започнат да работят.

"Настояваме в най-кратък срок да се изберат комисиите, за да започне Народното събрание да работи за това, за което е създадено", заяви Денков. И подчерта, че няма нужда да се чакат предстоящи срещи, разговори и дискусии между партиите.