"В такава сложна политическа ситуация е редно лидерът на една партия да излъчи себе за кандидат-президент и да поеме цялата отговорност", каза в "Лице в лице" по bTV вицепрезидентът Илина Йотова.

С този коментар Йотова се присъедини към предизвикателството, отправено от президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президентския пост. Тя даде пример с Георги Първанов, който през 2001 г. беше лидер на БСП и се кандидатира за президент.

"Ние очакваме нашите политически опоненти, надяваме се да има сериозна дискусия, не подценявам никого. Уважавам всеки, които се е нагърбил с това да се кандидатира. Колкото по-малко се съсредоточаваме върху това да изливаме злоба и персонални квалификации, толкова ще върнем доверието в политическата система", добави вицепрезидентът.

По повод процеса на номинации в БСП, въпреки заявената преди месеци подкрепа към президента, вицепрезидентът заяви, че е запозната с процедурите в столетницата, и добави, че в ИК има и членове на социалистите. Според Йотова левицата няма да издигне друга кандидатпрезидентска двойка на пленума си.

Тя определи като невярна и като опит за разединение на лявото пространство информацията, че пратеници на президента Румен Радев са се опитвали да отцепят структури от БСП.

Йотова отхвърли твърдението, че заради президента не се е съставил кабинет. "Ние подкрепихме площадите и протестите, защото там дойдоха българските граждани, които казаха: "Стига, повече така не искаме". И ние сме с тези хора", каза т.

По повод обвиненията, че Румен Радев е разединител на нацията, вицепрезидентът попита: "Единство ли е да се разбираш с политически елити, ръководства на партии, да се състави правителство, което отново няма да отговори на очакванията на хората? Или единство е да вървиш заедно с българските граждани и да олицетворяваш техните искания?"

Според Йотова хората в Инициативния комитет зад тяхната президентска двойка, над 180 души, са цветът на нацията. Йотова допълни, че всеки един от тях тежи на мястото си, като голяма част от тях познавала лично.

По-рано вицепрезидентът участва на представянето на проект на Асоциация "Прозрачност без граници" за насърчаване на бизнес почтеността в България и също коментира Инициативния комитет, като го нарече "мини модел за обединението на нацията".

Попитана може ли да спечелят още на първи тур, Илияна Йотова каза, че е много рано да се говори за това. "Предстои ни кампания, ние ще участваме много сериозно в тази кампания. Очакваме сблъсък на идеи за това, което трябва да стане в България, за националните приоритети, за повече солидарност и повече здравина на обществото ни от гледна точка на това, че в момента сме изключително разделени. Няма как да просперираме напред, ако продължаваме да гледаме на всичко "на парче" и ако продължаваме само да се мразим", коментира Йотова пред медиите.