Доброто предложение на френското председателство за Северна Македония трябва да получи вътрешнополитически консенсус у нас, въпреки тежката криза, коментира председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов пред журналисти в парламента, предаде БТА.

Той отговори на изнесена от "Възраждане" пред медиите информация по-рано, според която на председателски съвет е казал, че е разговарял с посланика на Франция у нас и е попитал дали може, ако следобед депутатите приемат решение за РСМ, да изпълнят необходимите критерии.

Исках да изясня как френското председателство в последните си дни планира организацията на работата си, това е елементарна координация между българския суверенен парламент и Европейския парламент, обясни Иванов. И подчерта, че решенията се взимат в пленарна зала с гласуване. Става дума за последните часове, в които ние всъщност можем да приемем това наистина добро предложение, абсолютно нормално и въпрос на елементарна политическа отговорност е ние да поддържаме комуникация с институциите, продължи председателят на ПГ на ДБ.

Да защитим националния интерес, да престанем "да се замеряме с тази тема като деца с възглавници", а да подходим отговорно като български политици, призова председателят на ПГ на ДБ.

По думите му е очевидно, че Бойко Борисов, след вчерашното му изявление, както и президентът Радев разбират, че имаме добро предложение и, ако не се възползваме от него сега, няма да го има на масата.

Ако някой продължава да се съмнява дали това предложение е добро или не за България, да вярва не на нас, а на лидера на опозицията на Северна Македония, който каза, че това предложение е равнозначно на българизация, посъветва Иванов.

Според него предложението на френското председателство няма нужда да бъде прието от Скопие, защото Северна Македония не е член на ЕС. Това са условия, които ЕС поставя, защитавайки нашите интереси, в лицето на своя председател, в лицето на президента Макрон, застана зад България, изработи предложение, което е силно в полза на страната ни, подчерта Христо Иванов.

Междувременно на брифинг в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че въпреки че "1/3 поискахме извънредно заседание на външна комисия, до този момент то не е свикано". Председателят на комисията не си вдига телефона, обясни Атанасова, цитирана от БНТ.

Вчера от партията обявиха, че подкрепят "френско предложение" за решаване на спора София - Скопие и призоваха за свикване на заседание на парламентарната външна комисия, където темата да бъде обсъдена.