Бившият председател на "Да, България" и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов ще положи клетва като депутат и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

От "Да, България" изтъкват, че наложената практика за подаване на заявление пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване от кандидатските листи след деня на вота противоречи на Изборния кодекс.

"Трябва да мислим за избирателите. Очевидно трябва да развием коалицията, да я надградим и тя да покаже, че може да разбере посланието на избирателите и да се промени", това коментира на влизане в сградата на Народното събрание Христо Иванов.

"Няма никакви условия нашата коалиция да подкрепи правителство на Бойко Борисов. Всички допирни точки, свързани с реформи бяха изгорени от ГЕРБ. Правителство имаше, имаше работеща формула, защо я счупи, за да ни закара на тези избори. И сега се оказа насаме с Пеевски и се гърчи. Ако се излъчи правителство, то ще е на споделената отвратителност, защото Пеевски ще консумира властта, а останалите ще споделят ефектите от отвращението на гражданите", каза Христо Иванов.